Kultúra

2015.12.27. 19:35

Jó megidézni a múltat - Vásáry André különleges hangja elvarázsolta a büki közönséget

Bük - Különleges, fényes hangja betöltötte az előadótermet. A művész megidézte a legszebb karácsonyok hangulatát.

Kovács Ágnes

A férfi szoprán hanggal megáldott énekes szerepelt már Bécsben, Párizsban, Németországban a Vatikáni Televízió adásában, amelyet százhatvan millió néző láthatott. Adventi koncertsorozatának egyik állomása Bük volt. A vastapssal jutalmazott előadás után beszélgettünk a sikeres művésszel, aki arról is mesélt, hogy viszonylag hamar kiderült, milyen különleges hangot hord a torkában.

- Viszonylag hamar kiderült már, hogy van muzikalitásom és hangom, azonban nem foglalkoztam vele tizennyolc éves koromig komolyan. Egészen véletlenül egy zeneművészeti tanulmányokat folytató ismerősöm hatására mentem el az első zenetanáromhoz. Innen indult az elkötelezettségem a zene mellett. A Csillag születik verseny aztán megváltoztatta az énekes életét.

Fotó: Vásáry André-management/Nánási Pál

- Folytattam a tanulást, eljutottam Bostonba is. A Római Nemzetközi Énekversenyen bejutottam a döntőbe. Játszottam a Pesti Színházban, vendégként a Nemzeti Színházban, az Operaházban. Megjelent öt lemezem, ebből három arany, egy platina lemez lett. Folyamatosan tudok koncertezni. Nagyon elégedett vagyok és nagyon boldog.

A művész elmondta, különleges hangfaját, a férfiszopránt mindenhol nagy érdeklődéssel fogadják.
- Nagyon nyitottak, általában, ahol fellépek, ott természetesen ezt meghirdetik, ki van írva, hogy férfi szoprán, nagyjából már sejthetik, hogy mit kapnak. Nagyon szerető közönséggel találkoztam eddig.

Sok művésznek kell nagy gonddal vigyázni a hangjára. Vásáry André azonban nem kényes szinte semmire.
- Az enyém ugyanolyan emberi hang, mint másé. Ugyanazok vonatkoznak rám, mint más énekesekre. Nem javasolt dohányozni, nem érdemes sokat éjszakázni, inni. Ezek ártanak a hangnak.

André szereti a régiónkat, a közeljövőben is szívesen töltene el itt néhány napot.
- Most is, amikor jöttünk a koncertre egy egészen csodálatos naplementét láttunk. Nagyon szürreális volt. Szívesen jövök errefelé bármikor.
A következő esztendő sok munkával kezdődik majd.

- A 2016-os év az Eurovízióval fog kezdődni, mert a dalom bejutott a legjobb harminc közé. A dalt már meg lehet nézni a zenei megosztó portálon, vagy az én saját honlapomon.

A január, február erről fog szólni, mert egy jó szereplés nagyon sok munka. Tervezünk egy újabb lemezt, amit év közben kell megcsinálni, hogy az év végén kiadhassuk. A külföldi szereplések is természetesen folyamatosan szervezés alatt vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!