Kultúra

2015.12.01. 14:44

Ki tudhatná jobban, mi a szerelem, ha nem egy tizenéves? – Romantika a kortárs költőkkel a körmendi Kölcsey gimiben

Körmend – A szerelem témakörét, irodalmi megjelenítését járja körül a különleges különóra. Kortárs és huszadik századi költők verseit mondják, szavalják el a vasvári színjátszók. Aztán feldolgozzák a hallottakat. Szombathelyre is hozzák majd a programot.

Bakos Ágnes

„Várlak a déli sugárban,

várlak az éji sötétben,

várlak a télben, a nyárban,

várlak a földön, az égen."

Weöres Sándorral kezdődik a vasvári „Üss a hasadra!" Színpad rendhagyó, különleges irodalomórája. A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium volt a kedd délutáni helyszín. Gitár és szintetizátor is eszköze volt a különleges előadásnak. Színpad lett a tanterem fele. Hétköznapi helyszín, különleges tartalommal. Mint egy akvárium: máshogy csengett a csend és máshogy állt, mozgott a levegő, mint mondjuk egy fizikaórán.

Baka István, Csoóri Sándor, József Attila, Nagy László, Orbán János Dénes, Szabó Lőrinc, Szécsi Margit, Tóth Erzsébet verseiből is válogattak a vasvári színjátszók.

– Nyáron van a szakmai táborunk, ott dolgoztuk ki a programot – mondta el Rajner Ágota, a program vezetője. Mindenki vitt verseket a táborba, aztán faragták a kínálatot, így alakult ki a szépen felépített íve a műsornak.

Dr. Nagy Gábor költő, irodalomtörténész segített feldolgozni a hallottakat a diákoknak a dupla óra második felében.

Hogy mennyiféle a szerelem, arra a programhoz készült kiadványban ad választ Rajner Ágota:

„Emlékszem még az első óvodás szerelmem nevére, aztán arra a fiúra, aki kicsúfolt az általános iskolában, mint utóbb kiderült, azért, mert kedvelt. Az első csókra, az első ölelésre. A reménytelen szerelemre, a vágyakozásra, a beteljesült éjszakákra. Szakításra, könnyekre, vigaszra, kalandokra és immáron megbecsült szerelemre egy társsal."

S ki tudhatná jobban, mi a szerelem, ha nem egy tizenéves fiatal?

Öt középiskola diákjaihoz szólnak a vasvári színjátszók a szerelmes programmal: a körmendi gimnázium mellett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakközépiskola és Szakiskola, a szombathelyi Hermann Ottó Szakképző Iskola, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium és a Gépipari szakközépiskola is partner a programban.

– Magát a társulatot Vasvár Város Önkormányzata támogatja anyagilag, ezt a programunkat is. Valamint a Magyar Művészeti Akadémia pályázata áll még mögötte – mondta el Rajner Ágota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!