Kultúra

2016.01.07. 18:43

Szobrot állítanak Kresznericsnek

Celldömölk - Képi ábrázolás nem maradt róla fönn, ezért a kortársak leírásaira hagyatkozhat a mai szobrászművész. A celli önkormányzat NKA-támogazással állít szobrot a 250 éves tudós plébánosnak, az első vidéki akadémikusnak, Kresznerics Ferencnek.

Ölbei Lívia

A celldömölki önkormányzat méltó módon szeretne megemlékezni Kresznerics Ferenc (Ivánc, 1766. február 24. - Alsóság, 1832. január 18.) születésének 250. évfordulójáról. Az alsósági városrész központjában készülnek fölállítani azt a mészkőtalapzatra megálmodott, bronzból való mellszobrot, amely szellemiségében is megidézi az esperes-plébános, nyelvész, pedagógus - az első vidéki akadémikus - alakját. Kresznerics Ferencet Szily János, Szombathely első püspöke szentelte pappá 1790-ben, 1812-től Ság község plébánosaként tevékenykedett, 1832-ben itt érte a halál. Az alsósági katolikus temetőben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság A kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította. A Kresznerics-díjasok (az elismerést az önkormányzat alapította) tavaly kezdték meg a közös koszorúzás hagyományát: az idén január 18-án folytatás, ismétlés következik.

A Munkácsy-díjas Diénes Attila alkotása, itt még agyagból
Fotó: Celldömölki Önkormányzat

A köztéri alkotás elkészítéséhez pedig csaknem 5 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által a település kulturális jelenét erősítő kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák létrehozására kiírt pályázatán. A szobor elkészítésére a Munkácsy-díjas magyarpolányi Diénes Attila szobrászművész kapott megbízást. Kresznericsről képi emlékek hiányában a fönnmaradt kortársi jellemzések alapján készül el a szoborportré. A leírás szerint a köztéri alkotás magunk elé idézi Kresznerics Ferenc szerény, jóságos tudós alakját, amint könyvvel, Bibliával a kezében Isten szolgájaként járkált hívei és diákjai között .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!