Kultúra

2016.03.20. 18:51

Delete: díjözön a Reményik Suliszínház új előadásának a győri diákszínjátszó találkozón

Szombathely, Győr – A szombathelyi Reményik Suliszínház kiemelkedő sikert ért el az Országos Diákszínjátszó Találkozó győri regionális fordulóján: a társulat Delete című előadása az országos arany minősítés mellé meghívást kapott az áprilisi országos gálára, amely igazi örömünnepnek ígérkezik.

Ölbei Lívia

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület az idén is meghirdette az Országos Diákszínjátszó Találkozót, amelynek győri regionális fordulóján sikerrel vette az akadályokat a szombathelyi Reményik Suliszínház. A Győri Katalin Delete című drámájából készült előadás országos arany minősítést ért, ezért aztán meghívást kapott az országos gálára, valamint rendezői és színészdíjat is hozott. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium Németh Andrea drámapedagógus vezetésével működő „drámás” csoportja szintén jól szerepelt a találkozón. „A Társulat” országos bronz minősítést kapott a „Nap-BLO, avagy mijárafejedben.most” című előadásért, amelynek zenei vezetője, Várhelyi Zoltán különdíjban részesült.




A Reményik Suliszínház most már „aranyos” Delete című előadásában nyújtott játékáért Kerényi Dániel megkapta a „legjobb férfiszínészi alakításért” járó elismerést, Németh Gyöngyinek pedig „kimagasló rendezőtanári munkájáért” ítélte meg a különdíjat a szakmai zsűri. Németh Gyöngyi drámapedagógus évek óta foglalkozik diákszínjátszókkal, az utóbbi időben tanteremszínházi, pontosabban színházi nevelési előadásokra specializálódik. Nem mellesleg az ő vezetésével jött létre a Reményik iskolában a művészeti alapiskola, benne a színházi tanszak. A Reményik Suliszínház rendre sikerrel szerepel a fesztiválokon, a társulat legújabb előadása, a Delete szintén komoly (nem csak) kamaszproblémákkal foglalkozik, érvényes színházi nyelven. Németh Gyöngyi azt tervezi, hogy hamarosan elkészül a Delete „színházi nevelési” változata, hiszen nagy szükség van arra, hogy akár előadás közben meg-megállva, akár az előadást követő beszélgetésen továbbgondolhatók legyenek a Győri Katalin-drámában – a mindennapokhoz hasonlóan – élesen fölvetődő problémák: az egymásra figyeléstől a felelősségvállaláson át a virtuális valóságban való bolyongásig. A Reményik Suliszínház gyakran a szombathelyi evangélikus templom udvarán lévő KIE-pincében próbál.

Nézőként pedig bízzunk benne, hogy hamarosan a WSSz-stúdióban színházi körülmények között is találkozhatunk a Delete-előadással. Mondhatni a hagyományoknak megfelelően: Németh Gyöngyi rendezéseinek rendre zöld utat ad a WSSz igazgatója, Jordán Tamás. Legutóbb a kisiskolásoknak szóló Gubanc mutatta meg itt (nem is egyszer), hogy a színházi nevelési előadás olyan műfaj, amelyre nem csak a gyerekeknek van szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!