Kultúra

2016.03.12. 14:43

„Ugyanaz vagyok, aki voltam” - Tóth Csaba festőművész úgy érzi, a Munkácsy-díjat rajta keresztül a vasi képzőművészet is kapta

Szombathely - Munkácsy-díjat kapott a Tóth Csaba festőművész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja Művészeti Intézetének oktatója munkásságának elismeréseként. A díjat március 11-én vehette át Budapesten a Vigadó Galériában.

Tóth Tímea

Tóth Csaba festőművész 37 éve van a pályán, negyed évszázada tanít, sok kiállítást nyit országszerte, előadásokat tart, folyóiratokban publikál. 20 éves korában a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola klubjában volt az első kiállítása tájképekből, portrékból.  1990-ben került vissza az alma materbe.  1990 előtt két, utána az övével együtt  14 Munkácsy-díj volt a rajz tanszéken, ami – ahogy mondja - egy komoly minőségi váltás is jelöl a képzésben, a művészeti műhely életében. Tóth Csaba gazdag festői pályájának két meghatározó állomása volt 2000-ben az Ikonosztáz és 2006-ban a Cézanne kiállítás. Az előbbi újragondolta és egyéni módon interpretálta az európai festészet-történetben az Újszövetség eseménytárát, a másik Paul Cézanne halálának 100. évfordulóján azzal tisztelgett a mester előtt, hogy felkutatta a képi analógiákat József Attila költészete és a korszak magyar képzőművészete között. Akkor, a 40-es évei elején járva, Tóth Csaba úgy érezte, ezekre jó visszajelzés lenne egy díj, de nem volt, aki felterjesztette volna. Most él és dolgozik olyan közegben, olyan művésztársak között, akik értékelni tudják, „látják” őt.

Tóth Csaba festőművész
Fotó: Tóth Tímea

- Már lemondtam a Munkácsy-díjról. 57 éves vagyok, úgy gondoltam, hogy már nem fogom megkapni. Két művészkollégám, Kelecsényi Csilla, Ferenczy-díjas iparművész és Kovács Péter Balázs, Munkácsy-díjas képzőművész javaslatára terjesztett fel Bordács Andrea, Németh Lajos-díjas művészettörténész, tanszékvezető. Mindannyiunk meglepetésére odaítélték. Egyikünk se számított erre – mondta Tóth Csaba már a kitüntetést birtokában. Hogy érint? Ugyanaz vagyok, aki voltam. A díjat én kaptam, de személyemen keresztül a Vas megyei művészet is.

Tóth Csaba a méltó elismeréssel a kezében 
Fotó: Varga Bernadett

A Munkácsy-díjhoz öt ajánlás kellett. Tóth Csaba ajánlói között volt prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész is, aki így fogalmazta meg az alkotó művészi törekvését: célja, hogy  „a MA emberéhez közel hozza,  életté változtassa a régi korok, az itáliai és az északi reneszánsz és újkori kor festészetének  és irodalmi alkotásainak kimagasló remekműveit”.

Prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész ajánlásában hangsúlyozta: „Tóth Csaba művészete klasszikus témaválasztásával és megjelenítésével a képzőművészet ezen belül a festészet alázatos „szolgája”. Nagyszerű festő, kiváló tanár, lassan az is elmondható, hogy nemzedékek nevelője. Több tanítványa országos versenyeken helyezést ért el, a szó klasszikus értelmében a MESTER”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!