Kultúra

2016.04.28. 08:14

Szép kiejtés, de okosan: Vasban ketten kapták meg az arany fokozatú Kazinczy-jelvényt

Megyei körkép – Az országos Kazinczy-verseny Balatonbogláron megrendezett dunántúli döntőjén kiemelkedően álltak helyt a vasi diákok: a Kazinczy-jelvény arany fokozatában részesült Pap Gergő, a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, valamint Solti Martin, aki a sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola színeiben indult. Novák Henrietta (Gyöngyösfalu) és Szűcs Tímea (Szentgotthárd) Kazinczy-jelvényt kapott.

Ölbei Lívia

„A magyar nyelv tanítására különös gond fordítandó, hisz ez tartja fenn a nemzet jellemét ( ). Ennek segítségével kell munkálni a jövő nemzedékének ízlését s helyesebb gondolkodását is.” Az idén ennek a Kazinczy-gondolatnak a jegyében rendezte meg a nagy hagyományú versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, számos támogatóval.

A versenyen szokás szerint egy kötelező és egy szabadon választott szöveget kellett fölolvasniuk a jelentkezőknek. A kötelező szöveg – az egyik szigorú szakmai zsűriben is helyet foglaló Kazinczy- és Lőrincze-díjas egyetemi docens, Wacha Imre tollából – „A szövegtolmácsolás hibáiról” címmel pontosan megfogalmazza a Kazinczy-verseny lényegét: „(...) A hallgató, a címzett az, akiről nem szabad soha megfeledkezni. Nem szépen kell megszólaltatni a leírt gondolatokat, hanem okosan; úgy, hogy azok ne csak a hallgató füléhez jussanak el, hanem a tudatához és a szívéhez, az elméjéhez és a lelkéhez is. A szöveg megszólaltatásával nem versenyezni kell (még egy szépkiejtési versenyen sem), hanem a gondolatot kell átadni a jelen lévő hallgatóknak.” A gondolatok átadása tehát különösen jól – és főleg okosan – sikerült Pap Gergőnek és Solti Martinnak.

Pap Gergő és a Kazinczy-jelvény

Az idei döntőn összesen 16-an nyerték el az arany fokozatú Kazinczy-jelvényt. Pap Gergő felkészítő magyartanára Szauer Ágoston, Solti Martint Tóth Margit tanárnő készítette föl az okos versengésre. A „sima” Kazinczy-jelvénnyel elismert Novák Henriettát (Dr. Tolnai Sándor Általános Iskola, Gyöngyösfalu) Virág Zsuzsa készítette föl, a szintén Kazinczy-jelvényes Szűcs Tímea (Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és AMI) felkészítő tanára Molnár Marianna.

Pap Gergő tudatosan készül arra, hogy a nyilvánosság előtt, a gondolatokat világosan, pontosan átadva, hivatásként gyakorolja a szép magyar beszédet: az elmúlt másfél évben a pedagógiai tapasztalatokkal is bőven rendelkező Prikazovics Ferenc előadóművészhez járt „különórákat” venni. A műsorvezetőként, televíziósként, versek avatott tolmácsolójaként egyaránt ismert Prikazovics Ferenc azt mondja, rendkívül büszke Gergőre, aki mindent megtett a siker érdekében – és megérdemelte ezt a rangos elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!