Kultúra

2016.07.12. 13:30

A somlai, mint az öregek teje - Ambrus Lajos könyvet írt a hegyről, a szőlőről, a borról és a termelőkről

Körkép - A somlai címmel jelent meg az egyházashetyei József Attila-díjas író, Ambrus Lajos legújabb könyve. A kötet bemutatója a Somló-hegy lábánál lévő borászatban volt.

Erős Zoltán

A modern pincészet kóstolótermét teljesen megtöltötték az érdeklődők. Többségükben somlói borászok, de szép számban voltak jelen Vas megyeiek, köztük V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is.

Köszöntőjében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke előrebocsátotta, hogy ő sem a Somlóról, sem pedig Ambrus Lajosról nem tud keveset beszélni. A méltatás végén aztán megállapította, hogy a szerző az írók között a legjobb borász, a borászok között pedig a legjobb író. Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke pedig arról beszélt, hogy még mindig nem kezelik megfelelő rangján a somlai bort, ennek kedvezőbb megítélésében segíthet ez a könyv is.

Balról jobbra: Polgárdy Imre, Majthényi László, Borbás Marcsi, Ambrus Lajos és Szarvas József

A tévés személyiség, Borbás Marcsi által moderált beszélgetésben a szerző erről is beszélt. Véleménye szerint a Somlói-borvidék az ország egyik legjobb borvidéke, amelyet a hozzáértők általában Tokaj után szokták rangsorolni, ám köztudatban ennél méltánytalanul lejjebb van. A borvidék három hegyből áll: a Veszprém megyei Nagy-Somlóból, a Vas megyei Ság és Kis-Somló hegyekből. Ezek a legnyugatibb magyar tanúhegyek, az itt termelt szőlőből készült borokat a magas savtartalom és rendkívüli életerő jellemzi. Egykor az öregek tejének nevezték, s azt írták róla, hogy a somlói bor életben tartja az energiákat, gyógyszerként is alkalmazták. A sági bort patikában árulták, ezt itta Bismarck kancellár, valamint II. Vilmos német császár is. Az író elmondta, itt olyan tájegységről van szó amely mindenképpen nagyobb figyelmet érdemel. A kis és nagy pincészetekben olyan jó minőségű borok születnek, amelyek örömmel töltik el az ember szívét. Ambrus Lajos azt kívánta, hogy a Ság hegyen és a Kis-Somlón is induljon meg a fejlődés.

Új könyvével, amelyből Szarvas József színművész olvasott fel részleteket, ehhez is szeretne hozzájárulni. A könyvbemutató a borvidék borainak kóstolásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!