Kultúra

2016.07.28. 17:25

Dalok, nem csak a gyerekszobából - A szombathelyi hármak ezúttal az orosz ötöktől válogattak a Liszt Teremben

Szombathely - Farkas Erzsébet magánénekes, főiskolai docens, Máriás Zsolt zongoraművész és dr. Villányi Eszter gimnáziumi nyelv- és zenetanár ma már nyugodt szívvel csoportként is meghatározhatná önmagát. Ők a szombathelyi hármak , egységben szemlélik a muzsikát és a tudományt.

Ölbei Lívia

A szombathelyi székhelyű Szláv Történeti és Filológiai Társaság nagy múltra tekint vissza, négy évvel ezelőtt azonban bizonyos szempontból új fejezet kezdődött az országos hatókörű társaság életében: egyrészt régi szakmai kapcsolatok éledtek újjá, másrészt fiatal kutatók és doktoranduszok csatlakoztak ahhoz a programhoz, amelyet a társaság - elsősorban évente megrendezett tudományos felolvasóülései által - szervez és képvisel. Külön szép és üdvözlendő, hogy az esedékes vezetőségváltás nem okozott semmiféle törést a társaság életében: a társulatot megalapító korábbi elnök (hivatása szerint történész) azóta is aktív részese a Szláv Társaság életének, rendszeres előadója a felolvasóüléseknek. A társaság a magas színvonalú magyarországi szlavisztika irodalmárait és történészeit fogja össze. De a négy éve megkezdődött régi-új korszaknak évről évre vannak közkedvelt kakukktojásai is. Ritka az a tudományos konferencia, amelynek első estéje a témához kapcsolódó koncerttel ér véget, márpedig Szombathelyen rendszerint ez történik.

Máriás Zsolt, Farkas Erzsébet - és Rimszkij-Korszakov a Géfin utcai Liszt Teremben
Fotó: Szláv Társaság

Dr. Villányi Eszter gimnáziumi nyelv- és zenetanár évek óta tagja a társaságnak, a konferenciákon zenei tematikájú előadásokkal vesz részt. Ahogy ő maga fogalmaz: A szlavisztika ritkán művelt területe a zene, és ez a tény komplex, irodalmi-nyelvi-zenei előadások megírására ösztönzött. Ebből az alapállásból kristályosodott ki a felolvasóülésekre szánt beszámolók alapötlete: Villányi Eszter és Farkas Erzsébet magánénekes, a Nyugat-magyarországi Egyetem zenei tanszékének főiskolai docense a dalt tette meg origónak, és az elmúlt négy évben minden alkalommal olyan jeles orosz zeneszerzőt választottak vizsgálat tárgyául, aki - bár ez talán egyelőre nem közismert tény - a dal műfajában jelentőset alkotott. Az első alkalommal Sosztakovics Szatírák című dalciklusáról Farkas Erzsébet tartott előadást a Szláv Társaság konferenciáján. Ebben persze még nem is volna semmi különös: egy konferencia arra való, hogy ott előadások hangozzanak el. Igen ám, de az előadáshoz minikoncert is kapcsolódott: Farkas Erzsébet nemcsak beszélt Sosztakovics dalciklusáról, hanem élőben, Máriás Zsolt zongorakíséretével be is mutatott néhányat (elsőként az akkor még létező Művészetek Házában).

Dr. Villányi Eszter előadása a konferencián, élő zenével
Fotó: Szláv Társaság

Második szerzőnk Muszorgszkij volt , folytatja az emlékezést Villányi Eszter. Tőle a Gyermekszoba-ciklust választottuk. Villányi Eszter valójában a következő évtől, 2015-től számítja a koncertszerűre bővített formát : Rahmanyinovval olyan nagy sikert arattak a konferencián, hogy nem volt kérdés, lesz-e folytatás. Így jutunk el Rimszkij-Korszakovhoz, idei konferenciánk hőséhez, az orosz ötök fontos tagjához. De kik azok az orosz ötök ? A 19. század második felében színre lépett orosz zeneszerzők társaságáról van szó, akik újítóként határozták meg magukat. Ők öten: Balakirev, Muszorgszkij, Borogyin, Rimszkij-Korszakov és Kjui. A kor nagy tekintélyű kritikusa, Sztaszov nevezte el a csoportosulást mogúcsaja kúcskának , ami magyarul annyit tesz, hogy hatalmas kis csoport . Ez pedig arra utal, hogy bár kevesen voltak, hatásuk jelentős. (Nem lehet véletlen, hogy például az idei szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál szombati zárókoncertjén is fölhangzik egy nevezetes Muszorgszkij-mű, az Egy kiállítás képei - Ravel-átiratban.) Az idén tehát Rimszkij-Korszakov komoly felkészültséget kívánó, mások mellett Puskin és Lermontov verseire komponált románcai hangzottak föl a konferencián, a Nyugat-magyarországi Egyetem zenei tanszékének Liszt Termében, vagyis igazi koncertkörülmények között. Énekelt: Farkas Erzsébet, zongorán kísért: Máriás Zsolt. Előadást tartott: Villányi Eszter, aki a dalszövegeket saját fordításban mellékelte a közönségnek. A siker most sem maradt el. Most már csak abban bízhatunk, hogy a szombathelyi hármak sorozata jövőre folytatódik: az ötödik év ráadásul jubileum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!