Kultúra

2016.08.18. 19:11

Fontos az egzotikum - Ilyen a 36. folklórfesztivál

Sárvár - Már 36. alkalommal rendezik meg Sárváron a Nemzetközi Folklórnapokat. A csúcspont a nemzeti ünnepen lesz.

Turbók Attila

Védjegy, hagyomány, állandóság, egzotikum, vagy mindez együtt. Talán így lehetne jellemezni a napjainkban éppen 36. alkalommal megrendezett sárvári Nemzetközi Folklórnapokat.

A mára határainkon is túlnyúló hírnévre szert tett programot több mint három és fél évtizede a jelenlegi polgármester, Kondora István álmodta és szervezte meg, először helyi és környékbeli néptánccsoportokkal.

A 36. évfordulóra azonban „kinyílt a világ”, ahogy Máhr Tivadar alpolgármester a megnyitón fogalmazott.

- Napjainkban a helyiek már elvárják az egzotikumot - mondta Péter Bence szervező.

- Több hasonló országos rendezvény van, mint a sárvári, de egyre büszkék vagyunk: információink szerint ez az egyetlen, amelyet évről évre rendszeresen meg is tartanak - mondta büszkén Péter Bence, a Nemzetközi Folklórnapok nemrég kinevezett szervezője. Hangsúlyozta: a Kondora István által megálmodott néptáncfesztivál kezdetben a helyieknek és a környék lakosságának szólt, ám napjainkra a turizmus egyik lényeges eleme lett Sárváron.

- Három és fél évtizede még mi jártunk nyugatra némi egzotikumért, napjainkra elmondható, a világ jár hozzánk Sárvárra - hangoztatta a szervező. Előbbi kijelentése teljes mértékben igaz, elég megnézni az idei résztvevők névsorát: Erdélytől Indiáig, Macedóniától Spanyolországig tart a fellépő és vendégeskedő csoportok listája. - A helyiek ma már elvárják az egzotikumot a folklórnapokon, amit természetesen biztosítunk is, nem mindig látni erdélyi népviseletet az indiai vagy éppen török viselet mellett - mondta a rendezvény szervezője.

Péter Bence hozzátette: a 36. fesztiválon már elmondható, hogy a csoportok jó része nemcsak mint fellépő, hanem mint Sárvár barátja is vissza-visszatér a vasi kisvárosba. S ha már egzotikum, azt is meg kell említeni, hogy angol, kubai, afrikai és dél-amerikai csoportokat is köszönthettek Sárváron. - Igazán a fesztivál látogatottságára sem lehet panaszunk, az elmúlt napokban is több ezer ember volt kíváncsi a sokszínű bemutatókra, ám úgy vélem, a rendezvény csúcspontja nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án lesz, amikor a színes kavalkád fel is vonul Sárvár utcáin - mondta a szervező.

Az látszik, hogy a rendezők számára fontos, hogy a programokkal kiszolgálják a város vendégeit. Tegnap délután például éppen a gyógyfürdő vendégei gyönyörködhettek az indiai és török csoport táncában.

- Továbbra sem ülhetünk azonban a 36 év alatt megszerzett babérokon, a következő években szeretnénk továbbfejleszteni a Sárvári Nemzetközi Folklórnapokat - tette hozzá Péter Bence szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!