Kultúra

2016.08.15. 18:44

Márton, a mágnes: a vasi levéltár fölött az ég - a szombathelyi közgyűlés pályázatot ír ki a születés szoborba öntésére

Szombathely - Karneválidőben késő estig nyitva tart a vasi levéltár Szent Márton-tárlata, amely elsősorban a levéltári gyűjteményre támaszkodik, de kölcsönbe is kapott dokumentumokat. De fölépült itt Márton kútja is.

Ölbei Lívia

Mintha időalagútba kerülnénk, amikor átlépjük a vasi levéltár kiállítótermének küszöbét. A hétfő délutáni megnyitóra zsúfolásig megtelik a tér, a tömegből alig érzékelhetően válik ki a bejáratnál a római katona életnagyságú bábja, amely arra emlékeztet, hogy Savaria nevezetes szülötte, Márton a Római Birodalom katonájaként kezdte pályafutását. Az időalagút-hatás beljebb is folytatódik: a falakat borító tablók (összesen 15) és a tablókhoz kapcsolódó tárlók fölött fényáteresztő textilek tagolják és fogják össze a teret, ég és föld között ott lebeg maga Márton figurája is (a koncepció Hesztera Aladáré). Mintha megannyi kettéosztott köpeny lebegne fölöttünk mindenfelé. A koldusnak, a nincstelennek, a városkapunál didergő idegennek fölkínált köpeny a Márton-legendárium legerősebb, kézzel fogható metaforája.

A megnyitó sosem az alapos tárlatnézés ideje, de mert éppen egy tabló előtt akad helyünk, gyorsan átböngésszük: arról van szó, hogy az 1912-ben kinevezett szombathelyi püspök, (gróf) Mikes János kezdeményezésére 1913. június 13-án fontos Márton-ereklye érkezik a városba. A szent koponyacsontjának egy darabját két nappal később „soha nem látott méretű ünnepség” keretében helyezik el a székesegyházban. A körmenetben mindenki ott van, aki számít, fehérbe öltözött kislányok (összesen százan) hintenek rózsaszirmokat. Eddig jutunk, amikor Király Katalin vezetésével énekelni kezd a Szent Márton-kórus. Dr. Puskás Tivadar polgármester bejelenti: mert Szent Mártont életének két speciális momentuma, születése és édesanyjának megkeresztelése köti a városhoz; és mert a keresztelés pillanatát Rumi Rajki István szobrászművész már megörökítette, a közgyűlés a születés szoborba öntésére ír ki képzőművészeti pályázatot. Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója azzal gratulál a vasi kollégáknak a kiállításhoz, hogy a 2012-ben nemzetivé egyesített levéltár - mint az ország legrégebbi, több mint 260 éves közgyűjteménye - ma már nemcsak a dokumentumok megőrzését és feldolgozását, hanem a bemutatásukat is feladatának tartja. Dr. Melega Miklós, a vasi levéltár januárban kinevezett igazgatója személyes kötődései által igazolja Márton népszerűségét: munkácsi születésű nagyapját Márton-templomban keresztelték, mi több, Munkács címerében is helye van Mártonnak.

Melega Miklós reméli, hogy a tárlat látogatói valóban találkoznak itt Mártonnal. Mint mondta, a levéltár munkatársait érték meglepetések a kiállítás előkészítése során: érdemes a bemutatott dokumentumokat végigböngészni. A levéltár a város támogatásával, a Martinus Vallási és Kulturális Egyesülettel szoros együttműködésben rendezte meg az 1700 éve született Szent Márton előtt tisztelgő, az életpályán túl éppen a szülőföld Márton-tiszteletét bemutató kiállítást. Horváth József pápai prelátus, a Martinus Egyesület elnöke arra inti a közönséget, hogy nézzen a dokumentumok mögé, és ott Mártonnak ne a szellemiségét, inkább a lelkiségét keresse. A kérdésre, hogy Márton vajon miért működhetett „mágnesként” a maga korában, a választ ő maga abban találta meg, hogy „megnyílt számára az ég”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!