Kultúra

2016.08.15. 19:26

Momentán kinyit Thália Kertje

Szombathely - Minden kívánságunk így teljesüljön: újra lesz helyük a Savaria Történelmi Karneválon a kicsi, ínyenc színházi előadásoknak, méghozzá a Gayer parkban, amely az idén esténként Thália Kertjévé lényegül át.

Ölbei Lívia

Nem mintha a nappali gyerekprogramoknak - a Gayer park karneválidőben Kalandvár néven fut, napközben legalábbis - nem örülnének a felnőttek; dehogynem! Viszont az idén lesz valami más is, majdnem úgy, mint a régi karneváli időkben. A 17 éve újratöltött Savaria Történelmi Karnevál legszeretnivalóbb zuga a Belsikátor volt anno: itt lépett föl például az Atlantis Színház, többnyire direkt Szombathelynek ajánlott előadással. Például Márton-játékkal, pedig hol voltunk akkor még az 1700. születésnaptól. Aztán az Atlantist (mint a társulatnak nevet adó szigetet) egyszer csak elnyelte az idő. De a hatása máig érződik: onnan került a WSSz-hez mondjuk Vass Szilárd; Horgas Ádám, az Atlantis alapítója-vezetője máig gyakran rendez a szombathelyi színházban.

Scherer Péterrel a Savaria Karneválon is találkozhatunk Fotó: Szendi Péter

Szóval van mire emlékeznünk. Ezek a nosztalgiák hívták életre Thália Kertjét a közelgő karneválon. Megint lesz hova odakuporodnunk esténként, kicsit távolabb a Fő téri hömpölygéstől, mégis az események sűrűjében. Thália Kertjében tiszteletét teszi a budapesti Momentán Társulat, amely emblematikus RögvEst című előadásával jön karneválozni. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont - olvasható a RögvEst-ajánlóban. Élesben ki lehet próbálni.

Aztán érkezik a Nézőművészeti Kft. A fajok eredete című előadással. Elég, ha azt mondjuk, Scherer Péter, Mucsi Zoltán, plusz Tasnádi István. Lehet, hogy zsákutcába futott az evolúció? Hamarosan kiderül. Hogy a Kajárpéci Vízirevü hol tart az evolúcióban, fogas kérdés. A társulat mindenesetre Sobri Jóskát is magával hozza Thália Kertjébe.

 

Ön is azok csoportjába tartozik, akik szeretik élményeiket, emlékeiket megosztani másokkal? Fent van Facebookon, használja az Instagramot? A Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt is tartsa meg szokását, egy kis csavarral. Vegyen magához egy Vas Népét, és fotózza le a karneváli forgatagban, majd töltse fel az Instagramra a #vasnepevelkarnevalozok hashtaggel. A legkreatívabb alkotásokat díjazzuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!