Kultúra

2016.10.19. 18:19

Az ELTE megérkezik! - De vajon mit hoz Szombathelyre?

Szombathely - 2017. január 1-jétől a Savaria Egyetemi Központ az ELTE részeként működik tovább. Az ezzel járó változásokról Mezey Barna, az ELTE rektora beszélt Szombathelyen.

Vadas Krisztina

A címben szereplő mondat a Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem integrációjának szlogenje lehet - ezt Mezey Barna rektor mondta a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének új rendezvénysorozatának első állomásán szerdán. Az eseményen a városi politikai szereplők és a vállalatok képviselői mellett megyei politikusok is részt vettek. Nem csoda, hiszen aktuális témáról volt szó: hogyan alakul a szombathelyi egyetem jövője? Az eseménynek két célja volt: az ELTE megismerése és az egyesülés lehetőségeinek kifejtése.


A megjelenteket Dr. Kondor János, a szövetség elnöke és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott köszöntötte. Utóbbi kiemelte: a kormányhivatal elkötelezett a szombathelyi felsőoktatás mellett, és együtt keresik a lehetőségeket a hatékony, jó együttműködés kialakítására.


A megnyitó után Mezey Barna vette át a szót. Mindenki érdeklődve figyelte, a budapesti egyetem vezetősége hogyan képzeli el a SEK jövőjét.


- A Savaria Egyetemi Központ, ami feltehetően a jövőben más nevet visel majd, az ELTE részeként, de önálló, autonóm egységként működik tovább - kezdte a rektor. Kiemelte: az ELTE nem elvinni akar Szombathelyről, hanem hozni. Új képzéseket, új lehetőségeket. - Az egyik fő cél, hogy a pedagógusképzés visszanyerje a nyolcvanas évekbeli csillogását - fogalmazott Mezey Barna. A másik fő csapásirány a fejlődés útján az az ELTE képzési portfóliójának bővítése a szombathelyi műszaki képzésekkel. Az itt már meghonosodott sport- és rekreációképzéseket pedig tovább erősítenék.


A működési struktúra azonban biztosan változni fog. A tárgyalások és megállapodások szerint az itteni képzések az ELTE megfelelő karai részeként, de önálló intézetekként működnek a jövőben. A képzésekhez igazodva pedig laboratóriumokat, kutatásokat, tudományos fejlesztéseket tesznek lehetővé a szombathelyi egységekben.


A duális gépészmérnökképzésről is szó esett a jövő boncolgatása közben. A rektor kiemelte: az ELTE fejlődésében szép, új reményt jelentenek a műszaki képzések, ezért komoly fejlesztéseket szeretnének ezen a területen véghezvinni. Emellett a gazdasági képzések meghonosítását is tervezik a vasi megyeszékhelyen. Mezey Barna szót ejtett az integráció nehézségeiről is. - Lesznek súrlódások, ez egyértelmű. Akkor, amikor összecsiszoljuk a képzési struktúránkat, a kutatási terveinket, és főleg akkor, ha el akarunk indítani egy teljesen új képzést Szombathelyen. Hiszen ez nyilván áldozatot követel a kormányzattól, az ELTE-től, a várostól, az itteni partnervállalkozásoktól. De csak olyan képzést indítunk, amire van itt igény. Nem akarunk semmit ráerőszakolni Szombathelyre, csak a minőségünket - emelte ki a rektor.


A szombathelyi képzés jövője, a fennmaradás és fejlődés biztosítéka az is, hogy az ELTE ma már branddé vált, amely komoly minőségi garanciát jelent - fűzte hozzá Mezey Barna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!