Kultúra

2016.10.07. 07:35

Csipke és csuhé - Behozták a kis dolgaikat a Siker Könyvtárba

Szombathely - Szinte meglepően sok kreatív kézműves olvasót hozott az Ady téri alapítványi Siker Könyvtár fölhívása: a kézműves-pályamunkákból kiállítás nyílt az Országos Könyvtári Napok alkalmából, díjakat is osztottak.

Ölbei Lívia

A Siker Könyvtár otthonosságáról már többször megemlékeztünk, de most ez az otthonosság meghatványozódott: minden előzetes várakozást fölülmúlt  "A legkreatívabb olvasó" címmel meghirdetett könyvtári pályázat. Ahogy a zsűri képviseletében Dezse Krisztina fogalmazott a pályamunkákból rendezett tárlatnyitón: harmincheten hozták be "kis dolgaikat" - textilmunkákat, ékszereket, képeket, dísz- és használati tárgyakat  - a könyvtárba, a zsűri meg csak ámult-bámult.

Fotó: Unger Tamás


Mert bár az értékelésben  Dezse Krisztinával együtt közreműködő  Tali Juliannának és Nagy Mariannának nehéz újat mutatni, most találkoztak olyan technikákkal, megoldásokkal is, amilyenekkel korábban még soha. Például hosszan törték a fejüket, hogy vajon milyen anyagokat használt Francia-Czlenner Evelin miniatűr enteriőrjeinek megformálásához.

 

Fotó: Unger Tamás


Az alkotó - miközben átvette a könyvtári munkatársak által odaítélt egyik különdíjat - elmondta: gyakran dolgozik például süthető gyurmával. A könyvtári munkatársak összesen négy alkotót díjaztak: Evelin mellett Péntek Évát, Borschowáné Farkas Katalint és Nagyné Pesti Gizellát. A zsűri három különdíjast állapított meg saját hatáskörben:  Bogát Lajosnét,  Potor Krisztinát, Tímár Gyulánét. A harmadik helyezettnek járó díjat Babos Sándorné kapta, második lett Iványiné Nagy Kinga, az "abszolút első" pedig Kiricsi Józsefné csuhékollekciója. A legfiatalabb pályázó jogán járt a díj a 6. osztályos Varga Grétának. A zsűri az első benyomások után körültekintő szakmai döntést hozott: figyelemmel volt a befektetett időre, energiára, a kivitelezés minőségére. A tárlatot a Siker könyvtárosa, Kántor Dóra rendezte.


A megnyitón Káldy Márton, a Váci iskola 5. osztályos diákja zeneiskolai hegedűtanárával, Brandiszné Szép Emőkével lépett föl. Tilcsikné Pásztor Ágnes, a könyvtár vezetője a tárgyjutalmak és az emléklapok mellé egy évre szóló olvasójegyet is átadott a pályázóknak. Mert bár a precíz patchworkmunkák, textiltáskák és más műalkotások között most egy hétig kevésbé látszanak a könyvek, a legfontosabb üzenet mégis ez: "Legyenek az olvasóink!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!