Kultúra

2016.11.21. 10:12

Szent Erzsébet szellemét idézték

Celldömölk- A celldömölki Nagyboldogasszony Kegytemplomban vasárnap Krisztus a Mindenség Királya ünnepén Árpád-házi Szent Erzsébet emlékműsort tartottak a Celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola 4. B. osztályos tanulói. Irodalmi összeállítással, zenei betétekkel és kivetített képekkel elevenítették meg a felebaráti szolgáló szeretet nagyszerű alakjának életét.

Civil Tudósítónktól

Erzsébet 1207-ben Sárospatakon született II. András király és Gertrúd királyné gyermekeként. Sorsáról szülei döntöttek és fiatalon Lajos, thüringiai tartományi gróf felesége lett. Wartburg várában éltek, Isten három gyermekkel ajándékozta meg őket.

Erzsébet az anyai szolgálata mellett gondoskodott a szegényekről, az elesettekről, a betegekről. Erzsébet a szenvedőkben és a szűkölködőkben mindig Jézust látta és az Ő mondása csengett a fülében: "Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, az olyan, mintha nekem tennétek!" Erzsébet nem sajnálta vagyonát sem a szegényektől, sem az éhezőktől. Több csoda kísérte életét. A legismertebb, mikor a köpenyében vitt élelmek rózsává változtak. Férje halála után sok megpróbáltatás érte. Wartburg várából elűzték, Szent Karácsony éjszakáját a gyermekeivel a Szent Családhoz hasonlóan egy istállóban töltötte. Erzsébet a szegénységet választotta, a vagyonát szétosztotta a szegények között. Assisi Szent Ferenc volt a példaképe. 1231-ben halt meg. Négy évvel halála után, 1235-ben szentté avatták.

Szent Erzsébet az irgalmasság, a lelki nemesség, a jótékonyság és a felebaráti szeretet jelképe. Tanuljunk tőle! Legyen a példaképünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!