Kultúra

2016.12.26. 18:15

Pável Ágoston a megismerésre alapozta a megértést

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár irodalmi esttel emlékezett meg Pável Ágoston szlavista, tanár, néprajztudós születésének 130. évfordulójáról, S. Pável Judit, M. Kozár Mária, Nagy Éva, valamint Szabó Tibor közreműködésével.

Ölbei Lívia

Pável Ágoston (1886-1946) az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Vas vármegyének abban a szegletében (a mai Szlovéniában), ahol három hosszú évszázadok óta nép - a magyar, az osztrák, a szlovén - érintkezik, találkozik, él együtt.

A találkozás, a kapcsolatépítés, az elkötelezett szlovén-magyar kötődés aztán egész pályáját meghatározta, tudós szlavistaként, néprajzosként, tanárként, műfordítóként egyaránt. 1924-től haláláig a szombathelyi múzeum könyvtárában dolgozott, ez a gyűjtemény alapozta meg az önálló szombathelyi könyvtár állományát. Alkalmasabb helyen tehát nem tiszteleghettek volna az emléke előtt, mint a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, ahol az édesapja szellemi hagyatékát őrző-ápoló-frissen tartó Simonné Pável Judit mellett a néprajztudós M. Kozár Mária, a könyvtárigazgató Nagy Éva és a WSSz színművésze, Szabó Tibor működött közre.

Szabó Tibor, S. Pável Judit, M. Kozár Mária és Nagy Éva a Berzsenyi könyvtár irodalmi délutánján Fotó: Bögöti Márta

A kerek évfordulóra kötet is megjelent Pável Ágoston tanulmányaiból, szlovén, horvát, szerb folklórgyűjtéséből, műfordításaiból; Pável Judit és Kozár Mária szerkesztésében, a Bibliotheca Slavica Savariensis-sorozat 15. köteteként Sorsközösség az irodalomban címmel. Az idei Nemzetközi Szlavisztikai Napokat ugyancsak Pável Ágoston emlékének szentelte a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi szláv filológiai tanszékcsoportja, nagy nemzetközi érdeklődés mellett. Pável Ágoston egyébként eredendően magyar-latin szakos tanárként végzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen, közben az orosz, a szerb-horvát, valamint a lengyel és a bolgár nyelvvel is behatóan foglalkozott. Elkötelezett szlavistaként - a vasi szlovének szószólójaként - a legszélesebb kitekintés és a legmélyebb tudományosság alapján tevékenykedett. Ars poeticája szerint egymás megismerése vezet el egymás megértéséhez - és megszeretéséhez. Ennél aktuálisabb, korszerűbb üzenete Pável Ágoston gazdag pályájának nem is lehetne. Nagy kár, hogy éppen a rendkívül pozitív nemzetközi visszhangot kiváltó Nemzetközi Szlavisztikai Napok megnyitóján vált nyilvánvalóvá az orosz, horvát és szlovén tanszéket összefogó szombathelyi szláv filológiai tanszékcsoport megcsonkítása: a nemzetközi kontextusban is számontartott, jelentős sikereket fölmutató orosz tanszéket kivonják a forgalomból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!