Kultúra

2017.01.11. 18:50

Körmend a nagy háború idején

Körmend - Nemrég mutatták be a körmendi muzeológus, Móricz Péter könyvét Körmend az első világháborúban címmel.

Turbók Attila

A körmendi polgármesteri hivatalban a minap ismerkedhetett meg a nagyközönség a helyi múzeum munkatársának, Móricz Péternek könyvével, amely Körmend az első világháborúban címmel jelent meg. - Ne haditudósítást várjon az olvasó a könyvtől, a kétszáz oldalas műben a Vas megyei város hétköznapjait, a háborús hátországot jelenítettem meg, mely nem kevésbé volt tragikus, mint a frontvonalak történései - mondta a szerző. Megtudtuk: a vasi városban a nagy háború idején sebesült katonákat ápoltak, kezdetben elszórtan néhány épületben, majd később a körmendi polgári iskola földszintjén rendezkedtek be a sebesültek ellátására.

Móricz Péter könyvét nemrég mutatták be a városházán Fotó: Turbók Attila

- Egy érdekesség, hogy az említett iskola földszintjén a sebesült katonákat ápolták, az első emeleten pedig folyt az oktatás, délelőtt a lányoknak, délután a fiúknak - mesélt egy különleges történetet a szerző. Hozzátette: a most bemutatott könyv azért is különlegesség, mert a város egy olyan korszakát eleveníti fel, amikor Körmend élete gyökeresen megváltozott az ezt megelőző évszázadokhoz képest. Ahogy elmondta, eddig nem sok dolgot írtak le a nagy háború helyi részleteiről. A megjelent könyv háttéranyagául a város akkori lapja, a Rábavidék anyagai, információi szolgáltak.

- A kutatás és az írás még a tavalyi év elején elkezdődött, kaptunk rá a múzeumban némi alapítványi és pályázati támogatást - mondta a szerző.

A körmendi múzeum 37 éves munkatársának nem ez volt az utolsó helytörténeti könyve, már szerkesztés alatt van a következő kötet is, amely a város neves családjával, a Batthyány-Strattman családdal foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!