Kultúra

2017.02.09. 16:30

WSSz: Jordán Tamás alapító-igazgató mellett Dér András indul a posztért

Szombathely- Jordán Tamás, az idén tízéves Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója mellett Dér András filmrendező nyújtott be pályázatot a WSSz igazgatói posztjára.

Ölbei Lívia

A közgyűlés várhatóan március 2-án dönt. Jordán Tamás pályázata nyilvános, a vaol.hu-n olvasható. Két pályázat érkezett a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezető munkakörének betöltésére, Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a WSSz alapító-igazgatója mellett Dér András filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa pályázik az igazgatói posztra a harmadik ötéves vezetői ciklusban.

Az önkormányzat közleménye szerint a szombathelyi közgyűlés „2016. december 15-én döntött arról, hogy pályázatot hirdet a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezető munkakörének betöltésére, miután a jelenlegi ügyvezető megbízása 2017. szeptember 30-án lejár.” A határidő lejártáig két pályázat érkezett, mindkettő teljes dokumentációval. Közgyűlési döntés március 2-án várható. A pályázatokat először szakmai bizottság értékeli, amelyben a fenntartó részéről dr. Ipkovich György képviselő, volt polgármester és Koczka Tibor alpolgármester foglal helyet.

Dér András Fotó: ininet.hu" target="_blank"

Ahogy az önkormányzati közlemény fogalmaz: "Határidőig két pályázat érkezett Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatához. Dér András filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa és Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház jelenlegi ügyvezetője nyújtott be pályázatot."

A kilenctagú szakmai bizottság - amelyben a fenntartó képviselői mellett színházi szervezetek és a szakminisztérium delegáltjai foglalnak helyet - javaslata nyomán a szombathelyi közgyűlés jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága, valamint a gazdasági és városstratégiai bizottság fogalmazza meg javaslatát. A képviselők várhatóan a március 2-ai ülésen döntenek arról, "hogy 5 éves megbízatással ki irányítsa 2017. október 1-jétől a Weöres Sándor Színházat".

Jordán Tamás  Fotó: Szendi Péter

Jordán Tamás azonnal nyilvánosságra hozta igazgatói pályázatát, amely a vaol.hu-n olvasható. Dér Andrást telefonon értük el, érdeklődésünkre elmondta: egyelőre nem kívánja megosztani a nyilvánossággal a pályázatát, megvárja, míg összeül és javaslatot tesz a szakmai grémium. Jordán Tamás pályázatában összefoglalja a WSSz hamarosan tízéves működését, beleértve az előzményeket is. Amikor a szombathelyi közgyűlés 2007. szeptember 27-én egyhangúlag döntött arról, hogy létrehozza a megyeszékhely legelső, önálló társulattal rendelkező kőszínházát - és a vezetésére Jordán Tamásnak ad megbízást -, több mint fél évszázados álom vált valóra. A Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft.-t 2007. október elsején jegyezték be. A WSSz nyitóelőadását 2009 januárjában tartották. A 9700 premierje óta eltelt időben a WSSz a magyar színházi élet jelentős intézményévé vált: nemcsak a közönség kedveli, hanem számos rangos szakmai díj is jelzi a szombathelyi műhelymunka minőségét.

Jordán Tamás pályázatában egyebek mellett szó esik a további nyitásról, hiszen "a színház hazai sikerei nem jelentenek automatikus nemzetközi ismertséget". A WSSz csatlakozni kíván ahhoz a nemzetközi színházi szervezethez (European Theather Convention), amely bekapcsolja a szombathelyi színházat a nemzetközi vérkeringésbe.

Jordán Tamás pályázatában idézi Hátrametszés című önéletrajzi kötetének zárósorait a determinációról, miszerint a pályáján minden - az Egyetemi Színpadtól Kaposváron, a Merlin Színházon és a Nemzeti Színház igazgatásán át - a szombathelyi Weöres Sándor Színházért történt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!