Kultúra

2017.03.06. 19:25

Az Arany- és a Kodály-jubileum nem maradhatott ki a művészeti produkciókból

Kőszeg - Értékmentés és tehetséggondozás zajlott a művészeti szemlén, ahol 250 résztvevő száz produkciót állított színpadra a Jurisics-várban.

Turbók Attila

Izzadó tenyerek, riadt gyermekarcok és feszülten figyelő anyukák. Hasonló jelenetek fogadták a napokban a látogatót a kőszegi Jurisics-vár lovagtermében, ahol a művészeti szemle versenyei zajlottak. A hagyományos megmérettetésen több iskola diákjai vettek részt, hogy számot adjanak tánc-, ének-, zene-, próza- és egyéb művészeti ágakban megszerzett tudásukról. - Újdonság és időszerű, hogy a produkciókban figyelembe vették a diákok az Arany- és a Kodály-jubileumot is - mondta Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója. Eközben az egyik csoport már vígabban sustorgott a nézőtér széksorai között, egy másik csapat pedig még izgult a fellépés előtt. Egy dolog biztos: ezek a fiatalok komolyan vették a szereplést.

A Kőszegi Kenguruk (dr. Nagy László EGYMI) szereplés után Fotó: Turbók Attila

Az egyik szülő meg is jegyezte: gyermeke hetek óta a készülődés izgalmában égett. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház szervezésében zajlott a hagyományos - 1964 óta megtartott - művészeti szemle a kőszegi és városkörnyéki általános és középiskolai tanulók részére. - A rendezvény elsődleges célja a tehetségek felfedezése, a figyelem felhívása kulturális értékeinkre és a tehetséggondozás - tájékoztatott Pócza Zoltán. A szakember szerint nem az a cél, hogy a nevezettek mindegyike előadóművész legyen, de a biztos önkifejezés, a magabiztos fellépés az élet más területein is kamatoztatható. - A felkészülés során a gyerekek önfegyelmet is tanulhatnak, és fejleszthetik koncentrációs képességüket. Szándékaink szerint a kultúrát értékként elfogadó felnőtteket nevelhetünk a jelen szereplőiből, akik később is életük kiteljesedését láthatják a kultúra és művészetek által - hangoztatta az igazgató. A szemlén 250 szereplő száz produkciót állított színpadra négy nap alatt. A Jurisics-vár színpadára azokat a gyerekeket várták, akik az iskolánként megrendezett elődöntőkön a legjobban szerepeltek. A várbéli meghallgatásokat követően, március 15-én a legjobb produkciókból összeállított ünnepi gálaműsor zárja a kőszegi művészeti szemlét.

A szigorú zsűrit Nagyné Erőss Rozália, Fasching Zsuzsa, Németh Endréné és Merklin Ferenc alkották, míg a tánc kategóriában Horváth Győző és Kónya Péter válogatta a legjobbakat. Pócza Zoltán utóbbi kategóriáról megjegyezte: az idén jobbak voltak a táncos produkciók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!