Kultúra

2017.03.29. 19:32

Keresik Jávor Pált - Megbeszélés a Szombathelynek és Aradnak is fontos színészről

Szombathely, Arad - Feiszt György levéltáros és Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke Arad alpolgármesterével folytatott megbeszélést a Szombathelynek és Aradnak is fontos Jávor Pálról.

Ölbei Lívia

A találkozóról az Aradon szerkesztett magyar nyelvű napilap, a Nyugati Jelen is hírt adott. Mint emlékeztetnek rá, Jávor Pál - Jermann Pál Gusztáv - Aradon született 1902-ben: „Az átlagpolgár azt hihetné, hogy mostanig minden részletet kikutattak életéről az azzal foglalkozók, de újból kiderült: mégsem egészen így van." A magyarországi Szombathely Araddal együtt az A.V.E.C., a Kulturális és Történelmi Városok Európai Hálózatának tagja, ezért is kerülhettek kapcsolatba egymással.

A Jávor Pál életrajzának aradi vonatkozásait kutató szombathelyi küldöttséget, Feiszt Györgyöt és Orbán Róbertet „Arad - Bognár Levente alpolgármester személyében - szívélyesen fogadta, és minden rendelkezésre álló információval ellátta". De vannak még tisztázatlan kérdések, akár Jávor Pál szülőházának helyét illetően is. A találkozón sok más mellett szóba került, hogy Jávor Pál emlékének méltó megőrzésére mozit vagy mozitermet nevezhetnének el róla Szombathelyen.

Arad alpolgármestere arról beszélt, hogy a városban magyar kulturális központot terveznek létrehozni „egy elhagyott, városközponti moziban, amely a város híres szülöttének a nevét viselné".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!