Kultúra

2017.03.26. 16:11

„Ez nem úgy néz ki, mint Kőszeg, ez Kőszeg” – A felnőtteknek is tátva maradt a szájuk a büki kiállításon

Bük -Nagyon sokan voltak kíváncsiak a vasútmodell-kiállításra. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is rácsodálkoztak.

Vadas Krisztina

Csodálatos tájakon barangolhattak azok, akik hétvégén ellátogattak a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár színháztermébe. Nem képzeletben, de még csak nem is fotókon, képeken át: minivasúttal járhatták be az alpesi tájat, a szőlőhegyeket vagy a kőszegi vasútállomást. A vasútmodell-kiállításon ugyanis ha valaki nem madártávlatból, hanem kicsit lejjebbről szemlélte a terepet, máris részese lehetett a tájnak. Láthatta az alagútból feltűnő, fenyvesek között elrobogó vonatokat. De képzeletben akár fel is szállhatott az egyik szerelvényre, és követve útját láthatta a mezőn legelő szarvasokat vagy az erdőben szekeret húzó lovakat is.

A Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület mutatta be óriási, gyönyörűen kidolgozott terepasztalát az érdeklődőknek. Nacsa Zoltán, az egyesület elnöke beavatott minket néhány kulisszatitokba is.

- A kiállítás különlegessége a vontatási telep. Ezt nem szokták ilyen részletesen kidolgozni, mi négy és fél négyzetméteren építettük ki, így már önmagában látványosság - árulta el Nacsa Zoltán. - Kifejezetten kiállítás-centrikusan építettük fel a terepasztalt, így a táj is részletesen kidolgozott - mondta. Valóban, a legapróbb mozzanatok is láthatók: a hegyen bicikliverseny zajlik, a tehenek a mezőn legelnek, sőt még egy olyan jelenet is látható, ahol a túrázók éppen lehúzódnak az út szélére egy szembejövő traktor elől. Először egy alpesi táj tárul elénk, hegyekkel, völgyekkel, alagutakkal, viadukttal. - Utóbbi érdekessége, hogy egy svájci híd alapján készültek a boltívek, az oszlopok, de a díszítés már egy skót híd mintájára épült, a körülötte lévő tájat pedig egy olasz útikalauz inspirálta - avatott be a részletekbe az egyesület elnöke. - A pályán automatikus a vonatforgalom. Habár a tájban végbemenő mozzanatok ábrázolása önmagában is leköti a néző figyelmét, az még több élmény ad, ha közben jönnek-mennek a vonatok. 2005-ben jött egy új irányzat, a Fremo, itt kézi vezérlésű a mozgás. Ennek a követői nem csak a forgalmat, hanem a háttérfolyamatokat is „eljátsszák” - avatott be a technikai részletekbe Nacsa Zoltán. Van kifejezetten vasi része is a terepasztalnak, a kőszegi állomás.

- Ez nem úgy néz ki, mint Kőszeg, ez Kőszeg - szögezte le az elnök. - 2009-ben kezdtük építeni, elmentünk a helyszínre, az összes környező épületet lemértük, és méretarányosan elkészítettük. Az állomás épületéhez még műszaki rajzot is kaptunk a MÁV-tól. A növényzetet pedig lefotóztuk, így minden pontosan ugyanolyan, csak kicsiben - mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!