Kultúra

2017.06.06. 19:30

Szél fújta, harmat hajdogálta... - Huszonegyedszer rendezték meg a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált

GENCSAPÁTI - Június 4-én 21. alkalommal rendezték meg a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált. A tervezett 24 - a magyar és a nemzetiségi folklórt táncban és viseletben is szemet gyönyörködtetően képviselő - produkció közül a viharos szél és a meteorológiai riasztás miatt csak kilencnek tapsolhatott a közönség.

Varga Albin

A fesztiválon a Vasi Népdalstúdió Csicsergő együttese, a Senior Néptáncegyüttes (Körmend), a Sopron Tánc-együttes, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes (Vaskeresztes), a Kiskópic együttes (Gencsapáti), a Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Berbécs Jerke és Bariska csoportja, a Béri Balog Ádám Néptáncegyüttes Kalimpa csoportja és a Fergeteg Néptáncegyüttes (Nick) mutatta be produkcióját a közönségnek és a szakmai zsűrinek, a Boglya Népzenei Együttes kíséretére vagy elektronikus muzsikára.

A zsűri tagjai Németh Ildikó néptáncművész, néptáncpedagógus, Szabó Szilárd néptáncpedagógus, koreográfus, Hahnkakas István örökös aranysarkantyús táncos, néptáncpedagógus voltak, ők a látott produkciókat a művelődési házban értékelték az együttesvezetőknek, alkotóknak. Külön köszöntötték és jobbulást kívántak Antal László néptáncpedagógusnak, főiskolai docensnek, aki húsz alkalommal vett részt a Gencsi Söprű szakmai zsűrijének munkájában, de az idén sajnos betegsége miatt nem tudott eljönni.

A 21. Gencsi Söprűt Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál fővédnöke nyitotta meg, kiemelve Gencsapáti pályázati sikereit (a TOP-pályázatokból az iskola, az óvoda és az Idősek Klubja fejlesztésére 270 milliót nyert a település és még 40 millió forintot útfelújításra), és további közös munkára kérte a jelenlévőket. Bodorkós Ferenc polgármester a nemzeti összetartozás napját hangsúlyozta köszöntőjében, hiszen a Gencsi Söprű is a nemzeti összetartozásról szól valójában.

Az időjárás-előrejelzés miatt kétszer kellett megszakítani a programot, de ez nem vette el a kedvét a táncosoknak. A Magyarpalatkai Banda a művelődési házban fergeteges koncertet adott a résztvevőknek, érdeklődőknek, akik zsúfolásig megtöltötték a termet. Majd az esti koncertekre is kilátogattak a jelenlévők.

A szervezők megköszönték a részvételt minden együttesnek, amelyektől a "jövőre veletek ugyanitt" jelszóval búcsúztak. Úgy is, hogy az idei söprűt "szél fújta és harmat hajdogálta".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!