Kultúra

2017.07.09. 11:55

Kiállítva az Őrség egyháztörténete Bajánsenyén

BAJÁNSENYE - Még az Őrségi Vásár alkalmából nyílt meg a különleges válogatás, amely ezen a héten még látható a bajánsenyei művelődési házban.

Vas Népe-információ

Papi, lelkészi ruhák, berendezett oltár, gyertyatartók és gyertyák, fotók és leírások az őrségi templomokról: színes válogatást állítottak össze a bajánsenyei művelődési házban. Paravánokon és vitrinekben látható a vallás- és egyháztörténeti kincsek sora.

Az őrségi települések büszkén csatlakoznak egy-egy kiállítással a vásári programsorhoz - aztán volt, ahol közkívánatra maradt is a kiállítás a vásárzárás után. Például a szőcei kultúrházban, ahol a Balaskó házaspár bensőséges festményeiből nyílt tárlat és már a megnyitón nagyon sokan voltak, a kiállítást végül csak a múlt héten szedték le, mondta el Tornyos Ottóné polgármester.

Bajánsenyén mindenképpen így tervezték: július 15-ig nyitva az egyháztörténeti kiállítás. Zsúfolt, de inkább sűrű sorokba rendezték a sok-sok évnyi emléket.

Van csak néhány évtizedes dokumentum is: a konfirmációja jubileumához gratulál az oklevél a tulajdonosának. Ebből is látszik, hogy mennyire személyes a megközelítés: nem általánosságokat tár az érdeklődők elé, hanem saját élményeken keresztül kínál történeti áttekintést a kiállítás. A reformáció kezdetének ötszázadik évében ünnepelnek a protestánsok szerte a világban, Magyarországon, Vas megyében is.

Vallási képek, levelek a falakon és tárlókban
Fotó: Szendi Péter

Márpedig az Őrség fontos református központ - nem csak múlt időben.

Az őrségi református hagyományok bekerültek már a Vas Megyei Értéktárba. Annak idején Breszkócs Csilla, az őriszentpéteri művelődési központ igazgatója javasolta az értéktárba vételt. Az indokok között volt, hogy a történelmi Őrség múltjának meghatározó részét képezi a református hit. A XVI. században Őrség szerte elterjedt reformátusvallás annyira mélyen meggyökerezett, hogy a XVIII. század rekatorizációs törekvései ellenére is az Őrség népe kitartott református hite mellett.

A református vallás korabeli üldözése mellett az őrségi hívek felvállalták a vasárnapi istentiszteletre való messzi eljutást is, Kustánszegre. Ha pedig a közelebbi múltra tekintünk: az őrségi reformátusok hitét az első világégést követő határcsonkítás, valamint a második világháborút követő pártállami diktatúra sem tudta teljesen megtörni. Erről is szól a héten még látható nagyszabású bajánsenyei tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!