Kultúra

2017.08.01. 19:30

Savanykás rebarbarás szelet

KÖCSK - A rebarbara igénytelen növény, könnyen termeszthető, óriási leveleivel akár a kertünk dísze is lehet. Viszonylag kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy vastag szárát kompótként, gyümölcslevesként hasznosítsák. Bolla Lászlóné Irénke finom süteményt is szokott belőle készíteni.

Tersztyánszky Krisztina

A kínai eredetű rebarbara jól érzi magát nálunk, Irénke kertjében is bokornyira megnőnek a tövek.

Szereti a napos helyet, de félárnyékban is szépen díszlik. Magról vethető, nem kell palántázni.

Bolla Lászlóné Irénke szívesen süt rebarbarából

Ha ősszel levágjuk a szárakat - és esetleg még le is takarjuk - tavasszal újra kihajt, évelő. A második évtől már szedhetjük a vastag, húsos szárat, amelyet teljes hosszában, a földtől a levélig felhasználhatunk.

Elkészítéséhez a szár pirosas színű, hártyás héját lehúzzuk. A szivacsos belsejét használjuk fel, rövidebb csíkokra vagy kockára vágva.

A rebarbarás szelet hasonlóan készül, mint az almás lepény.

Hozzávalók a linzertésztához: 35 deka liszt, egy csipetnyi só, fél csomag sütőpor, 7 deka cukor, egy csomag vaníliás cukor, 10 deka margarin, 3 evőkanál tej, egy tojás.

A piskótatésztához: 15 deka liszt, 4 tojás, 12 deka cukor, egy csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.

A töltelékhez: 40 deka (8-10 szár) hámozott, kockára vágott rebarbara, 15 deka cukor, egy kevés őrölt fahéj.

A lisztet, sót, sütőport, vaníliás cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, a tejet, a tojást, és jól összedolgozzuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk, majd kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben félig (!) megsütjük. Úgy, hogy egy kis kérge legyen.

Amíg sül, elkészítjük a piskótatésztát. Az egész tojásokat cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

A rebarbarát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a cukorral és kevés fahéjjal.

A félig megsült linzertésztát megszórjuk zsemlemorzsával vagy darált dióval, ráterítjük a cukrozott rebarbarát, és végül ráöntjük és elsimítjuk a kikevert piskótatésztát. (Lehet a tetejére is linzerlapot tenni, de Irénke szerint sokkal finomabb, ha a felső réteg piskóta.)

Készre sütjük, sütés után porcukorral bőségesen meghintjük. Téglalapra vagy rombusz alakúra felszeletelve tálaljuk.

Rebarbarából finom lekvárt is készíthetünk. Ehhez egy kiló tisztított, kockára vágott szárhoz 60 deka cukrot adunk, s addig fűzzük, amíg a növény puhulni kezd. Ekkor botmixerrel átkeverjük, hogy ne legyen darabos, majd forrón üvegekbe merjük. Rátekerjük a csavaros tetőt, 1-2 percre mindegyik üveget a feje tetejére állítjuk, majd vissza a talpára. Már mehet is a kamra polcára!

 

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!