Kultúra

2014.07.21. 12:45

A Nagy Füzet a nagyszínpadon

Kőszeg - A Nagy Füzet című Agota Kristof-regény színpadi változatát láthatja a Kőszegi Várszínház közönsége július 23-án (szerdán) 20.30-kor a Jurisics-vár belső udvarán. (Esőnap 24-e.)

Ölbei Lívia

A Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadása az elmúlt kőszínházi évad egyik revelációja volt, úgyhogy nem véletlen, hogy a Kristóf Ágota életművének egyébként is nagy figyelmet szentelő Kőszegi Várszínház (amelynek például az Egy elsurranó patkány című Agota Kristof-darab magyarországi ősbemutatója köszönhető) beiktatta a nyári szezon kínálatába a produkciót. A Nagy Füzet színpadi változatát ráadásul néhány nappal Kristóf Ágota (így szerepel a neve az egyszerű kőszegi fejfán) halálának évfordulója előtt láthatjuk: július 27-én lesz három éve, hogy a világhírű író Svájcban elhunyt. Saját végrendelkezésének megfelelően gyerekkora fontos városában, Kőszegen temették el.

A Nagy Füzet, ezúttal a színpadon. A Nagyanya szerepében: Andrássy Máté, az ikrek: Nagy Norbert, Krisztik Csaba. Fotó: Kőszegi Várszínház

A Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadása Erick Aufderheyde azonos című színpadi változata nyomán készült. Ahogy a franiából fordított kötet – és az előadás – ajánlója mondja: „Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik."

Az előadás rendezője, koreográfusa Horváth Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!