Kultúra

2014.04.22. 14:05

A Tate Modern fogadja

Szombathely - Bár a Thököly utcai Irokéz Galéria az utóbbi években már csak " konceptuálisan " működött, legalább a logója kinn volt. Most már az sincs.

Ölbei Lívia

Az Irokéz Galéria logója 2001-ben került ki arra a Thököly utcai épületre, amelynek padlásterében izgalmas kiállítások jöttek létre; a jelentős kortárs képzőművészeti gyűjtemény, az Irokéz Collection jóvoltából. Egy ideig Szombathely önkormányzata is támogatta a különben nonprofit módon működtetett galériát, amelynek tevékenysége kulturális misszióval ért föl; a galéria égisze alatt képzőművészeti pályázatot is rendszeresen hirdettek fiataloknak. Négy éve az önkormányzati támogatás megszűnt, a gyűjtemény és az Irokéz Galéria tulajdonosa, működtetője pedig föladta: bezárt egy kiállító- és találkozóhely a hasonló helyekben nem bővelkedő megyeszékhelyen.

Most már Irokéz-logó sincsen a Thököly utcában: egy új önkormányzati rendelet értelmében kérelmezni kellett volna, hogy a helyén maradhasson (mint kereskedelmi reklámhordozó felület); díjazás ellenében. A logó lekerült a homlokzatról, ezzel pedig a nem kereskedelmi célú "szellemgaléria" is megszűnt létezni. Pados Gábor, a gyűjtemény és a galéria tulajdonosa aki folyamatosan ott van a hazai képzőművészeti szcéna 50 legbefolyásosabb embere között azt mondja, hogy az egyelőre Szombathelyen tárolt Irokéz Gyűjteménynek épp Pesten keres raktárt. Közben pedig milyen jó lenne lett volna Szombathelyen bemutatóhelyet találni. Mindehhez friss és nem mindennapi hír, hogy a londoni Tate Modern befogadja az Irokéz-ajándékot: a neves galériában természetesen szigorú zsűrizés előzi meg a fölajánlott ajándék elfogadását is. (A WSSz-ben időről időre azért láthatunk villanásokat a gyűjteményből: az Irokéz Collection-sorozat folytatódik.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!