Lóerő

2010.05.27. 12:20

Akcióban a Balatonring Angyalai - nyílt napok szeptember 19-ig

Őszig minden hónap harmadik vasárnapján megnyílik a félkész Balatonring a quadosok előtt, akik ingyen bejárhatják a murvás, 4232 méter hosszú pályát.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A sávolyi önkormányzat és az elakadt beruházás befejezésének támogatóiból verbuválódott Balatonring Angyalainak szervezésében megvalósuló, a befektetőkkel egyeztetett rendezvény alapvető célja, hogy még több támogatót szerezzen a motorversenypályának. Másfelől bizonyítani kívánja, hogy már komoly invesztíciók történtek a területen, továbbá azt, hogy van létjogosultsága a beruházásnak, amely félkész állapotában is turisztikai attrakcióvá tud válni - fogalmazott a polgármester.

Pünkösd vasárnapján próbanapot tartottak a sávolyi pályán, amiről csak a beruházás támogatóiként a www.balatonringangyalai.com honlapon eddig regisztrált 7500 aláírót értesítették. A próbanap, vagyis a "nulladik" rendezvény a polgármester szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mintegy kétszáz érdeklődő érkezett az ország legkülönbözőbb pontjáról. Félmillió forintba került a vendégeket felváltva vivő, kilenc órán át járó nyolc quad, és a szükséges üzemanyag biztosítása, amelyhez a szervezők a befektetőktől kaptak szponzorálást.

A jövőben minden hónapban tartanak nyílt napot, egészen szeptember 19-ig. Ez a gyorsaságimotoros-világbajnokság Magyar Nagydíjának eredetileg kitűzött dátuma, amikor egy egész napos nagyszabású rendezvénnyel kívánnak megemlékezni az elmaradó eseményről. A polgármester reményei szerint ekkor már újra folyni fog az építkezés a területen. A szeptember 19-i rendezvényből a jövőben a "Balatonring Angyalinak Napja" néven hagyományt kívánnak teremteni.

Bobek József szólt arról is, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a ralisok részéről a félkész pálya iránt, de egyelőre nem a hasznosítása cél, hanem további támogatók gyűjtése a mielőbbi megépítéséhez. A polgármester arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mikor és milyen feltételekkel folytatódhat a beruházás, mondván, csak félinformációi vannak, és azok sem publikusak. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az előző kormány komoly állami szerepvállalást ígért a befektetőnek, a Sedesa vezette spanyol konzorciumnak, de a Magyar Fejlesztési Bank eddig nem biztosította a hitelt, ezért akadt el a beruházás. Álláspontja szerint nem pénz kérdése a Balatonring megépülése, hanem politikai döntésé. Állami szerepvállalás nélkül ugyanis senki nem vág bele egy ekkora beruházásba, így a mielőbbi megvalósulása alapvetően a következő kormány hozzáállásán múlik - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!