Lóerő

2012.11.22. 16:42

Téli üzemmód az utakon

Hivatalosan november 10-e óta dolgoznak téli üzemmódban a Magyar Közút szakemberei. A cég elsődleges feladatai: síkosságmentesítés, hóeltakarítás.

Kelemen Attila

A Magyar Közút a 2012-2013-as téli szezonra jelentős fejlesztéseket hajtott végre eszközparkján. Eszközhordozó nehéz tehergépjárműveinek 42 százalékát lecserélte, ez 11 darab új Mercedes teherautó beszerzését jelentette Vas megyére vonatkozóan.  

- Jelenleg sószóró adapterrel és hóekével felszerelt, úgynevezett kombinált gépből 26 darab van tulajdonunkban. Hómaró adapterből négy, önjáró hómaró gépből hat, rakodógépből nyolc darab áll bevetésre, készen a téli elhárítási munkák elvégzéséhez.

Hóeltakarításhoz szükség esetén a megye különböző településein jelentős mennyiségű, mintegy 80 szerződött gépet tudunk igénybe venni. A korábbi beruházások eredményeként pedig szinte a teljes útellenőri autópark is lecserélődött az elmúlt egy évben - árulta el Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.  A gépek felkészítésén túl a Magyar Közút a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte. A társaság induló készletként 4500 tonna útszóró sóval, és 75 ezer liter kalcium-klorid oldattal rendelkezik.



A Mercedes tehergépkocsikból tavaly és idén is 11 darabot kapott Vas megye. A 26 darab szóró-ekéző alapgép üzembiztonságának átlaga jelentősen javult (Fotó: Magyar Közút)



- Szükség esetén további mennyiségeket is le tudunk hívni a keretszerződéseinknek köszönhetően. Nagy hangsúlyt fektetünk a hófúvások elleni védekezésre is, ezért az érintett útszakaszok mellet védőeszközöket, hófogó hálókat helyezünk ki - tette hozzá az igazgató. A síkosság elleni védekezés a főutakon és az 5000 egységjármű/nap feletti forgalmú összekötő utakon teljes hosszban sózással történik, a kisebb forgalmú utakon az íveket, emelkedőket szórják érdesítő anyaggal, míg a legkisebb forgalmú, egyenes vonalvezetésű, sík területen lévő utakon síkosság elleni védekezés nincs. A hóeltakarítás is az előbbi sorrendben történik. A cég munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, és a kiépített útmeterológiai hálózat adatait. Amennyiben szükségessé válik, megkezdik a síkosság elleni preventív jellegű sózást és a hóeltakarítási munkákat is. Hóeltakarítás csak akkor kezdhető, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az öt centimétert, addig csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.  A Magyar Közút kéri a közlekedőket a téli útviszonyok figyelembevételére, és plusz hét fok alatt lehetőleg a téli gumi használatára. A kocsiban mindig legyen elegendő üzemanyag, meleg ruházat, nem árt bedobni egy pokrócot és egy lapátot sem.

A közlekedők az útviszonyokról, a forgalmi helyzetről, a téli időszakban járhatatlanná vált utakról, elzárt településekről a cég megyei diszpécserszolgálatai mellett az útinformnál is érdeklődhetnek. A Vas megyei diszpécserszolgálatnál egyaránt adnak, és várnak is információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!