Lóerő

2013.01.03. 14:33

Hol, mennyiért tankolhatunk?

Megyei körkép - Péntektől a benzin és a gázolaj literenkénti ára 5-5 forinttal emelkedik. Mi a helyzet külföldön?

Kerkai Attila/Vas Népe

Az üzemanyagárak év eleji emelésére számítani lehetett, és az sem meglepő. hogy a múlt heti 3-3 forintos emelésnél jelentősebb a drágulás. No de mi a helyzet külföldön?

Hol éri meg leginkább tankolni: a hazai töltőállomásokon, vagy a környező országokban? A pénteki emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 414, a gázolajé 420 forintra emelkedett.Tavaly az év vége felé közeledve még az volt a kérdés, hogy mikor tankoljunk, hiszen szeptember óta szinte hétről hétre csökkent a hazai üzemanyag literenkénti ára.

A tavaly éveleji közel 450 forintos üzemanyagár 400 forint alá is lement. Az elmúlt két hétben azonban ismét felfelé kúszni látszik az üzemanyagok árgörbéje. Éppen ezért most már nem az a legfőbb kérdés, hogy mikor, hanem hogy  hol tankoljunk. És most nem az egyes töltőállomásokra gondolunk, hanem a környező  országok közötti eltérésekre próbálunk rávilágítani.

 

 

A környező országok közül több helyen, de leginkább Ukrajnában tankolhatunk a legolcsóbban (Infografika: Kelemen Attila)

Az összehasonlításhoz elengedhetetlen volt az üzemanyagárak euróra váltása. A végeredményül kapott táblázatból nem csak az olvasható ki, hogy az egyes országokban mennyivel olcsóbban, vagy drágábban tankolhatunk a hazai árakhoz képest, hanem az is megállapítható, hogy a benzin literenkénti ára hogyan viszonyul a gázolajéhoz államonként. Európában  a magyar trenddel szemben  inkább a benzin kerül többe, semmint a gázolaj.

A szomszédos országok zömében olcsóbban vásárolhatunk hajtóanyagot, mint itthon. Aki  Ausztriában, Horvátországban, Romániában és legfőképp Ukrajnában szeretne üzemanyagot vásárolni, annak nem kell annyira mélyen a zsebébe nyúlnia, mint a hazai töltőállomásokon.

Szerbiában a 95-ös  benzin ugyan nem, ám a gázolaj olcsóbban beszerezhető.   Ami pedig a  nyugat-európai országokat illeti: azokhoz  mérten kedvezőbbnek számítanak a mi üzemanyagáraink.  Ám, azt sem szabad elfelejteni, hogy az ottani átlagkereset jóval magasabb a mienkénél. Mind a két üzemanyagtípus az északi államokban  kivéve a Baltikumban  kerül a legtöbbe. A rendkívül magas norvég árakhoz a déli országok közül csupán a görög és az olasz árak közelítenek, ami többek között az államcsőd közeli helyzetnek tudható be. Európai kontinensen a török árak tartják a csúcsot, ahol közel 2 euró a benzin literenkénti ára.

Ami a hazai kutakat illeti, nem árt körültekintően töltőállomást választanunk. Ugyanis, ha valaki például autópályán áll meg üzemanyagfelvételre, az akár 450 forintos literárral is szembesülhet. Ennek az a magyarázata, hogy a töltőállomások között gyakori a 20-30 forintos árkülönbség. A mostani emeléssel a legolcsóbb kutakat látogatóknak is le kell monadniuk a 400 forintot közelítő árakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!