Lóerő

2013.01.10. 15:29

Hogyan kell a hóláncot felszerelni?

Idén már nem egyszer rendelték el egyes főutakon a hólánc kötelező használatát. Ha ilyen útszakaszokkal találkozunk, nem elegendő hólánccal rendelkezni, hanem azt fel is kell tenni az autóra. Éppen ezért nem árt előre begyakorolni a csúszásgátló eszköz felszerelését.

Kelemen Attila

Ugyan Magyarországon nem annyira hosszú a tél, mint a szomszédos hegyekben és ezáltal síterepekben gazdag országokban, ám a hazai hegyvidéki területeken is előfordulhatnak olyan útszakaszok, ahol több héten keresztül megmarad a hó. A csúszóssá vált úttesten  - akár csak egy rövid szakaszon is - elengedhetetlen kelléknek bizonyul a hólánc. Ennek a csúszásgátló eszköznek a felszerelése nem egyszerű mutatvány, éppen ezért nem érdemes gyakorlás nélkül élesben próbálkozni a felszerelésével. Nézzük, mi is kell mindehhez: a hóláncon kívül egy pokrócra lesz szükségünk, amire letérdelhetünk. Egy olyan kesztyű is legyen készenlétben, amit nem féltünk a sártól és a latyaktól.

 

Fotó: 123rf.com


Mielőtt belevágnánk, a láncot tegyük csomómentessé, ezután kezdődik a tényleges szerelési fázis. Első lépésként hátul, a kerék belső oldalán kell a lánc belső gyűrűjét összekötnünk, miközben a láncot már az abroncsra illesztjük. Ha hátul a karimát összeakasztottuk, azt követően jöhet az első összekötés, majd a láncrészek összefeszítése. A feszítőkkel helyreigazított lánc egy részét rendszerint csak negyed kerékfordulat megtétele után tudjuk jól rögzíteni. Ám nemcsak az első méterek megtétele után érdemes ellenőrizni a hólánc feszességét, hanem  egy-két kilométert követően is. Ugyanis, ha az lecsúszik a kerékről, alaposan megrongálhatja a karosszériát, illetve a futóműre is veszélyt jelenthet: arra rátekeredve kiszabhatja a féltengelycsuklók gumiharangjait.

A hólánccal ellátott autót a szokásosnál is óvatosabban vezessük. Főleg a  sebességválasztásra kell odafigyelnünk.

Amennyire fontos lehet a hólánc használata havas, jégpáncéllal borított úttesten, ugyanúgy ártalmas is lehet a csúszásmentes aszfalton.  Ez utóbbi esetben egyrészt maga a lánc károsodik, de az az abroncsot is kikezdheti.

Használat után ne felejtsük el a láncot megtisztítani. Elcsomagolni pedig csak szárazon szabad! Ha ezeket nem tartjuk szem előtt, akkor a következő használatkor lehet, hogy egy rozsdás kupacot találunk a hóláncunk helyett.

A Svéd Közúti és Szállítmányozási Kutatóintézet, valamint egy norvég cég ötéves közös kutatásának eredményeként megalkották a hólánc rendkívül könnyű, különleges poliészter szövetből készült alternatíváját, az úgynevezett AutoSock-ot, azaz magyarul a csúszásgátló köpenyhuzatot vagy hózsákot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!