Lóerő

2013.08.08. 22:00

Felelősségteljesebben vezetünk

Az elmúlt évtizedben mind országosan, mind pedig Vas megyében trendszerűen csökken az ittasan okozott személyi sérüléses közlekedési balesetek száma.

Kelemen Attila

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadta a 2012-es évre vonatkozó közlekedési balesetekről szóló tájékoztatóját. Ebben a kiadványban megyékre bontott adatokat is közölnek, melyek segítségével rá lehet világítani a különféle baleseti tendenciákra, folyamatokra. Többek között kimutatható, hogy miként alakulnak évről évre a baleseti mutatók, változnak-e a baleseti okok, illetve kik azok, akik leginkább a baleseteket előidézik.

A KSH külön foglalkozik az alkoholos befolyásoltság miatt bekövetkezett közlekedési balesetekkel. Ez utóbbit tanulmányozva megállapítható, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan csökken az ittasan okozott ütközéses balesetek száma Magyarországon, de Vas megyében is kimutatható a csökkenő trend.

2004-ben 2909 ilyen baleset történt az ország útjain, 2012-ben ez a szám már csak 1698 volt. A folyamatos csökkenés leginkább a 2008 óta érvényben léő zéró toleranciának köszönhető. Míg a körében változatlan évek óta az okozott balesetek száma, addig a személygépkocsival közlekedők és a gyalogosok évről évre egyre kevesebb balesetet idéznek elő ittasan.

Az autóval közlekedők 2007-ben 1700-szor adtak okot ütközés után a rendőröknek a szondáztatásra. 2012-ben viszont már alig több, mint 800 ilyen eset volt. A számok a gyalogosok felelősségérzetének javulását is kimutatják: tíz év alatt 240-ről közel ötvenre csökkent az ilyen balesetek száma.


2009 óta egyre kevesebb az alkohol befolyásoltsága miatt bekövetkezett közlekedési baleset Vas megyében (Grafika: Kelemen Attila) 


Az országos tendenciához hasonlóan Vas megyében is csökken az alkoholos bódultság által bekövetkezett ütközések száma. 2004-ben 116, 2011-ben 60, de még tavaly is csak 64 ittasan okozott balesetet regisztráltak a megyében. Azaz Vasban csaknem minden tizedik baleset a bódult vezetés miatt következett be. Ilyen tekintetben megyénk a középmezőnyben helyezkedik el, a legrosszabb mutatókkal Bács-Kiskun megye rendelkezik a maga 18 százalékával.

A figyelemkoncentráció, a koordináció zavarai már viszonylag alacsony véralkoholszint mellett károsítják a közlekedők képességeit. Bár alkoholos befolyásoltságról csak a 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint mellett beszélhetünk, a különböző pszichológiai vizsgálatok már 0,4-0,5 ezrelék felett a központi idegrendszer működésének finom zavarait mutatták ki.

Romlik a látás és a mozgás összerendezettsége. A reakcióidő hosszabb lesz, növekszik az érzelemvezérelt indulati döntések és cselekvések száma, valamint a veszélyérzet és a tolerancia is. Ami a nyolc ezrelékes, vagy annál nagyobb alkoholos befolyásoltságot illeti, Vas megyét rendkívül kedvező számok jellemzik.

Tavaly itt 39 ilyen baleset történt, és csak négy megyében (Nógrád, Veszprém, Baranya) volt jobb a vezetési morál. A legtöbb magas véralkoholszinttel okozott balesetet Bács-Kiskun megye tudhatja magáénak, összesen 129-et. Tavaly 43-an veszítették életüket Magyarországon az ittas közlekedés miatt.

 

 

A leggyakoribb balesetek

Tavaly 1698 baleset következett be ittas vezetés miatt Magyarországon. Ezek közül 624 esetben az úttest elhagyása, illetve felborulás lett a végkimenetel. 445 esetben egy másik járművel karamboloztak, 166 alkalommal útszél menti tárggyal, 106 esetben pedig gyalogossal ütköztek a felelőtlen sofőrök. A balesetek típusai közül a leggyakoribb az út menetirány szerinti jobb oldali elhagyása volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!