Lóerő

2013.12.05. 13:35

Egy Skoda a régmúltból

Egy különleges időutazásban volt részünk, mikor Balogh István bemutatta nekünk a 44 éves világoskék veterán Skodáját.

Kelemen Attila

A Skoda gyárában a hatvanas évek közepén azt vették a fejükbe a csehszlovák mérnökök, hogy egy olyan autót építenének, ami könnyű és ezáltal alacsony fogyasztású. A tervekkel kapcsolatban az akkori párt felső vezetése konkrétumokat is megfogalmazott a leendő gépkocsi paramétereivel kapcsolatban: legfeljebb 700 kilogram súlyú, és 7 liter alatti fogyasztású autónak kell kigördülnie a gyárból.

A feladat adva volt, így a szakemberek munkához is láttak, és két elrendezést fel is vázoltak. Az egyik orrmotoros és elsőkerék meghajtású autót prognosztizált, a másik – mely végül győztes verzió lett – a farmotoros és hátsókerék-hajtású megoldást részesítette előnyben.

Balogh István büszkén mutatta be lapunknak a Skoda 1000MB-t  (Fotó: Kelemen Attila)

A termelésirányítás nem kevesebb, mint napi száz autó elkészítését tűzte ki célul, amihez új gyárat is építettek Mladá Boleslavban (az autó nevében az MB rövidítés a gyár telephelyére utal). A Skoda 1000 MB névre keresztelt autóból végül 1964 és 1969 között 350 ezret gyártottak le.

Ezek közül az egyik Balogh István tulajdonában van, aki örömmel mutatta be a veterán járgányát, amely nem kevesebb mint 20 éven át egy garázsban pihent. A 44 éves kocsi rendkívül megkímélt állapotban van, ami nem csoda, hiszen pályafutása során alig tejesített 15 ezer kilométert. István tapasztalata és elmondása alapján az autó tervezői szigorúan betartottak minden előírást, ugyanis a veterán jármű valóban csak 6–7 litert eszik százon.

Az 1969-es gyártású veterán autón minden korabeli stílusjegy szerepel: Skoda díszléc, fehér oldalfalú abroncs,krómozott lökhárítók. Sőt az autó farán bőröndtartó, az orr részén pedig a pótkeréknek külön kialakított rejtett rekesz is található (Fotó: Kelemen Attila)

A világoskék Skoda nem ismeretlen az autóstalálkozókra látogatók számára, ugyanis István rendre megfordul az ilyen rendezvényeken. Mi több az idei balatonfüredi találkozón kategórájában a harmadik helyet szerezte meg a ma is hiba nélkül működő autó. A legnagyobb elismerést azonban az jelentette István számára, mikor idős exsofőrök azt kérték tőle, hogy hadd ülhessenek bele a veterán négykerekűbe, hogy ha pár percre is, de újra fiatalnak érezhessék magukat.

 

Vasi autócsodák

Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik egyedi tervezésű járművel rendelkeznek, vagy egyszerűen csak közszemlére szeretnék tenni ritkaságszámba menő autóikat. Aki oldtimer járművel rendelkezik a megyében, jelentkezzen bátran! A [email protected] emailre vagy a 9700 Szombathely, Széll Kálmán utca 40. címre várjuk leveleiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!