lóerő

2018.01.20. 10:00

Félreérthető, de szabályos vontatás

A határ közelsége miatt nem újdonság osztrák rendszámú autókkal találkozni a vasi utakon. Ellenben a szemfülesebbek felfigyelhettek olyan járműszerelvényekre, amelyekben osztrák hatósági jelzésű személygépkocsi után magyar rendszámmal ellátott pótkocsi gurult.

Kelemen Attila

Nem árt, ha a pótkocsi tulajdonosa feljogosítást ad a pótkocsi használatára Fotó: Shutterstock

Fotó: 567

 

Nem árt, ha a pótkocsi tulajdonosa feljogosítást ad a pótkocsi használatára Fotó: Shutterstock

Molnár László közlekedésbiztonsági szakembert kérdeztük az eltérő hatósági jelzésű rendszámal ellátott járműszerelvény szabályosságáról: – Alapvetően a vontató gépjárműre vonatkozik előírásrendszer. A külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó rendelkezéseket a közúti közlekedésről szóló törvény tartalmazza. Azaz a közúti forgalomban a gépjármű a közlekedésigazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és rendszámmal vehet részt, amennyiben az üzembentartója e törvény rendelkezései szerint belföldi üzembentartónak minősül, vagy vezetője Magyarország területén lévő lakóhellyel rendelkezik.

- A pótkocsis járműszerelvény esetén a pótkocsinak a rendszámtól függetlenül az alábbi szempontoknak kell megfelelnie: a műszaki állapota és a forgalmi érvényessége alkalmas legyen a vontatásra, a közlekedésre és a szállításra. Ami pedig a vontató gépjárművet illeti, ott a vontatási képesség, a műszaki és a közlekedésbiztonsági alkalmasság a döntő tényező a közúti ellenőrzések során.

Az már egy másik kérdés, hogy a félreértések elkerülése végett a pótkocsi tulajdonosának feljogosítást kell adnia a vontató gépjármű vezetője részére a pótkocsi jogosult használatának alátámasztására. Ugyanez a helyzet pótkocsibérlés esetén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!