lóerő

2018.03.31. 15:30

Itt az ideje átsuvickolni az autót – A kézi és a gépi kocsimosásnak is van előnye

Most, hogy letudtuk a fagyos, téli időszakot, eljött az autóápolás ideje. Nem elég azonban a kocsi belsejét kitakarítani, a karosszériáról is le kell mosni a télen rárakódott szennyeződést, rászáradt útsót. Szerencsére a hőmérő higanyszála már folyamatosan pozitív értéket mutat.

KELEMEN ATTILA

A gépi autómosás egyik legfőbb előnye az alvázmosás, amely kora tavasszal nélkülözhetetlen Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

 

A magasnyomású kézi autómosás egyre népszerűbb az autótulajdonosok körében Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Az autómosás ugyan egyszerű munkafolyamatnak tűnik, ám aki hanyagul áll neki, az sokat árthat vele, és nem biztos, hogy egy fényesre suvickolt kocsi lesz a végeredmény.

Alapjában véve két járható út van: kézi, illetve gépi mosás. Mindkettőnek van előnye és hátránya egyaránt. Annak jártunk utána, hogy melyiket célszerű választani kora tavasszal, amikor is az a cél, hogy a legalaposabban eltávolítsuk az autónkra télen rárakódott koszt, útsót. Szögezzük le, hogy a lényeg nem az esztétikumban keresendő, hanem a korrodáló hatás minimálisra csökkentésében. Egy alapos tisztítás nem csupán a karosszériának, az alváznak és a motornak jelent megkönnyebbülést, hanem közlekedésbiztonsági szempontból is nagy szerepe van.

Hideg András autókozmetikust kérdeztük arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, illetve milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a tisztítás során.

Több funkció, hatékony szárítás

- A gépi autómosásnak a legfőbb előnye, hogy több funkciót is igénybe vehetünk, számtalan program közül választhatunk. Nem csupán a kasztnira fókuszálhatunk, külön beprogramozható a felnik és az alváz tisztítása is. Ez utóbbi különösen fontos a tavasz eleji autómosás során. Akik többnyire a gépre bízzák a tisztítást, azok azzal is érvelhetnek, hogy egy mosási folyamat során hatékonyabb a samponozás, és a vaxolást is többször elvégzi a rendszer. Arról nem is beszélve, hogy a legutolsó funkcióként olyan szárítást kap az autó, amellyel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. Hátrányaként egyedül talán a karcolás róható fel a gépi mosásnak: az autónk fényezése nem feltétlenül marad makulátlan a munka végeztével.

Alaposabb a falcoknál, a motor is átverethető

A gépi autómosás egyik legfőbb előnye az alvázmosás, amely kora tavasszal nélkülözhetetlen Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

De mi a helyzet a magasnyomású kézi mosással?

- Itt is inkább az előnyök vannak többségben. Egyrészt alaposabban tisztíthatjuk át az összeillesztéseket, a gumitömítések környékét, a kerékjárati íveket. Mindemellett a motortér mosását is elvégezhetjük vele. Itt jegyezzük is meg egyszerre, hogy ha benzines az autónk, akkor az erőforrást és annak környezetét csak úgy veressük át, hogy közben alapjáraton van az autó. Így önmagát szárítja a motor, és nem kell tartanunk később a rozsdásodástól. Elvileg a dízeles kocsik esetében a motorburkolat véd.

- Hátránya a kézi mosásnak, hogy fagypont körüli hőmérsékleten sokat árthatunk vele. Nemegyszer láttam, hogy az elmúlt hetek hideg időjárása ellenére állt a sor a kézi mosóknál. Ők az ajtók gumitömítéseinek éllettartamát is lerövidíthették az át nem szárított mosással. Negetívum még a habkefe helytelen használata, ami fényezés szempontjából kockázati tényezőnek számít. Sokan ezzel kezdik a tisztítási munkafolyamatot, holott a szennyeződés még nem ázott át annyira, hogy azt karcolásmentesen el tudnánk távolítani.

Kössünk kompromisszumot!

Összességében elmondható, hogy mindkét mosásnem ajánlott. Mi több, nem szükségszerű a választás: akkor döntünk a legokosabban, ha mindkettőt igénybe vesszük.

- Egy gépkocsi tavasz eleji átmosása akkor mondható tökéletesnek, ha a ráfordított idő nagyjából másfél órát tesz ki. Előbb célszerű a kézivel átveretni, majd a gépi mosóval zárni a munkafolymatot – ajánlotta az autókozmetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!