lóerő

2018.11.18. 07:00

Tricikli, Szuezi-csatorna, gőzhajó és az első kaszkadőrmutatvány

149 éve, 1869-ben megnyílt Egyiptomban a Szuezi-csatorna, amely kapcsolatot teremtett a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között.

Kelemen Attila

Fotó: pixabay.com

253 éve, 1765-ben megszületett Robert Fulton amerikai mérnök, feltaláló, az első működő gőzhajó megalkotója.

149 éve, 1869-ben megnyílt Egyiptomban a Szuezi-csatorna, amely kapcsolatot teremtett a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között.

137 éve, 1881-ben Alekszandr Mozsajszkij orosz feltaláló szabadalmat kapott az első repülőgépre. Mozsajszkij évek óta kísérletezett repülőmodellekkel, majd 1881. november 15-én szabadalmat kapott sík szárnyú, gőzgépekkel hajtott repülőgépére. A világ első motoros gépe azonban még alkalmatlan volt az igazi repülésre.

118 éve, 1900-ban először használtak triciklit Magyarországon. A hátsókerék-meghajtású háromkerekű szerkezetet Csonka János mérnök tervezte. A jármű elektromos megszakító gyújtással, önműködő szívószeleppel, de tengelykapcsoló és sebességváltó nélkül működött. Szerkezete igen egyszerű volt, mivel szakemberek híján a hibák javítása nehezen volt megoldható. A motor teljesítménye 2,3 lóerő, legnagyobb sebessége 25 km/ óra volt, motorfékkel és hátsó tengelyfékkel látták el. A jármű 50 kilós postazsákokat vitt, főleg a pesti oldalon. Budán a meredek utakon továbbra is lovas kocsikat alkalmaztak. A tricikli arról is nevezetes, hogy hazánkban először itt alkalmaztak alumíniumot szerkezeti anyagként.

111 éve, 1907-ben Normandiában felszállt az első helikopter. 108 éve, 1910-ben elkészült az első kaszkadőrös filmjelenet, amelyben egy ugrást hajtottak végre: égő hőlégballonról a Hudson folyóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!