Tanácsok

2021.03.14. 07:00

Ne ess pánikba, ha eltéveszted a csomópontot a gyorsforgalmin

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt időszakban két videót is közzétett, melyen az autósok, miután eltévesztettek egy fel- vagy lehajtót egy forgalmas gyorsforgalmi úton, jól láthatóan bepánikolva a lehető legrosszabb döntést hozták: megfordultak vagy visszatolattak. Pedig van biztonságosabb megoldás is, erre hívja fel a figyelmet a társaság.

Vas Népe

Ezekben az esetekben közös, hogy vélhetően azért ijedtek meg a sofőrök, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával. Nagyon fontos kiemelni, hogy ha valaki így jár, van olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ugyanis a jogszabálynak megfelelően úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz, tehát ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt egy órán belül pótolni tudja.

A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, egyéb online felületen, telefonos applikáción, benzinkúton, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármilyen más viszonteladónál megváltsa a járművére a megfelelő érvényes vignettát, elkerülve ezzel a pótdíjfizetési kötelezettséget és egy esetleges komoly balesetet.

Azok, akik egy fel- vagy lehajtót tévesztenek, semmiképpen se tolassanak vissza vagy forduljanak meg, hanem a legközelebbi csomópontnál biztonságosan térjenek le a gyorsforgalmi útról. Tudniillik a hazai autópálya-, illetve autóút- hálózaton sűrűn vannak csomópontok.

Kiemelt képünkön: Volt, aki az M3-as autópályán okozott balesetet

Ezek is érdekelhetik