autósport

2021.09.04. 07:00

Formula-1: Verstappen hazai futama jön

Egy héttel a szokatlanul csapadékos, párás és rövidtávú Belga Nagydíjat követően sincs megállás a Formula–1-es gyorsasági autós-világbajnokságban. A 36 év után visszatérő Holland Nagydíjjal folytatódik a bajnoki pontvadászat.

Kelemen Attila

Spielberg, 2021. július 4. A gyõztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje (b) és a második helyezett Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje a pódiumon ünnepel a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjának eredményhirdetésén a spielbergi pályán 2021. július 4-én. MTI/AP/Darko Bandic

Forrás: MTI / AP

Fotó: Darko Bandic

A szezon elején még úgy gondolhatták az F1 rajongói, hogy az évad során elsősorban Lewis Hamilton és Max Verstappen fogják szolgáltatni a sportág különféle rekordjait. Ezzel szemben múlt hétvégén az időjárás még a két klasszis eredményeit is felülmúlta: minden idők legfurcsább és egyben legrövidebb futamát produkálta Spában. A több mint háromórás halasztást követően ugyan megtettek két kört a pilóták a biztonsági autó mögött, ám a futamindítási kísérlet szó szerint elúszott.

A heves esőzés és a ellehetetlenedő látási viszonyok miatt le kellett intenie a versenyirányításnak azt a belga futamot, amelyet lényegében el sem rajtoltattak. Az anomáliákkal fémjelzett versenyt követően félpontokat osztottak ki a pilóták között. A sorrendet pedig lényegében az előző napi időmérő edzés határozta meg, kettő kivétellel: a rajtrácsra igyekvő Sergio Pérez kicsúszott a Les Combes-kanyarnál, és összetörte autóját, Valtteri Bottas pedig öt rajthellyel került hátra az időmérős eredményéhez képest a Magyarországról áthozott büntetése miatt.

Így történhetett meg, hogy az első helyen Max Verstappent intették le, mögötte a szombaton remeklő George Russell lett a második a Williamsszel. A dobogó alsó fokára a bajnoki éllovas Lewis Hamilton állhatott fel. A további sorrend a pontszerző helyeken: Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Nicholas Latifi és Carlos Sainz. Pérez és Bottas mellett a McLarent kormányzó Lando Norris volt a hétvége harmadik legnagyobb vesztese, aki akár meg is nyerhette volna a szombati időmérőt (és a vasárnap történtek ismeretében a futamot is), ha nem csúszik ki az Eau Rouge kanyarban a szombati időmérő edzésen. És ha már vesztesekről esett szó: a nézők sem lehettek túl boldogok, akik nem elég, hogy vállalták, hogy több órán át zuhogó esőben kivárják az esetleges rajtot, de végül futam nélkül maradtak. Remélhetőleg kegyesebb lesz az időjárás a soron következő hétvégén.

Hárompontos hátrányból várja első hazai futamát Max Verstappen
Grafika: Kelemen Attila

Az 1985 után visszatérő Holland Nagydíjjal folytatódik a versenysorozat, ami egyben azt is jelenti, hogy Max Verstappen első ízben versenyezhet hazai közönsége előtt. A bajnokság második helyén álló holland pilóta három pontra csökkentette hátrányát Lewis Hamiltonnal szemben Belgiumban, és nem titkolt vágya, hogy rajongói előtt is a dobogó legfelső fokára állhasson: – Nyomnunk kell tovább. Próbálom tovább csökkenteni a különbséget, aztán előzni. Van még sok futamom erre. Hiszem, hogy jó autónk van, csak többet kell kihoznunk belőle – konstatálta a múlt hétvégi futamot követően.

Ami a pályát illeti: nemcsak a holland ring tér vissza a versenynaptárba, hanem vele együtt a döntött kanyarok is. Zandvoortban már tavaly készültek a pálya visszatérésére, ám a pandémia keresztülhúzta a szervezők terveit. A pálya átalakítási munkálatai között különös figyelmet kapott a legkarakteresebb részt jelentő utolsó kanyar. Az egykori IndyCar-versenyzőről, Arie Luyendykról elnevezett fordulót 18 fokos döntöttséggel látták el annak érdekében, hogy nagyobb esélyük legyen a pilótáknak az előzésre a célegyenesben.

Mindemellett a pálya másik szakaszát, a 3-as Hugenholtzot is megdöntötték, ez a forduló 19 fokos meredekséget kapott. Szükség is volt az említett átalakításokra, ugyanis a meglehetősen szűk pályán közismerten nehéz volt korábban előzni. A hétvége legnagyobb kérdése, hogy a Mercedes–Red Bull-párharcból ki kerül ki eredményesebben. A konstruktőri tabellán az el őbbi csapat előnye kilenc pont, miközben Lewis Hamilton három egységgel előzi meg Max Verstappent az egyéni pontversenyben. Némi előnyt jelent a mercedeses számára, hogy lényegében új (2 körös Belga GP-n bevetett) motorral vághat neki a hétvégi megmérettetésnek.

A Holland Nagydíj hétvégi menetrendje (magyar idő szerint): Szombat, 12.00: harmadik szabadedzés, 15.00: időmérő edzés. Vasárnap, 15.00: a futam rajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!