Látszani, de hogyan?

2018.11.18. 07:00

Sokan nincsenek tisztában a ködlámpa helyes használatával

A párás, ködös időben elengedhetetlen a „látni és látszani” elv betartása. Ám vannak olyan sofőrök, akik túlbuzgóságuk vagy éppen tudatlanságuk miatt helytelenül használják a ködfényszórót és a ködfényjelzőt. Nézzük a szabályokat!

Kelemen Attila

Lakott területen belül – különösen, ha lassú forgalomban vagyunk – mellőzzük a ködfényszórók használatát! Fotó: Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Mit is mond a KRESZ? A Közúti rendelkezések egységes szabályozása szerint tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

Sajnos ezt értelmezik sokan lazán, és párás, de láthatóság szempontjából jó időben, lakott területen belül is bekapcsolják az említett fényszórókat. Vélhetőleg ők nem számolnak a KÖHÉM 6/1990-es számú rendeletével, amely pontosabban fogalmaz. Ezek szerint az első ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását. A hátsó ködlámpa pedig arra szolgál, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét.

Lakott területen belül – különösen, ha lassú forgalomban vagyunk – mellőzzük a ködfényszórók használatát! Fotó: Horváth Balázs

Továbbá abban az esetben használjuk a ködlámpát, ha nincs előttünk, mögöttünk másik autó. Ha utolérünk valakit, illetve mögénk is megérkezik egy másik jármű, kapcsoljuk le az említett lámpákat. Ellenben ha a sorban mi vagyunk az elsők vagy éppen az utolsók, fel kell kapcsolnunk az első, illetve a hátsó segédfényt.

Melyek azok az esetek, amikor tilos a használatuk? Normál látási viszonyok között, illetve lakott területen belül. Továbbá tilos a használata álló helyzetben, illetve lassan araszoló forgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!