Magyarlak

2013.11.21. 11:05

Ökonapot szerveztek a tanárok az általános iskolás gyerekeknek

Magyarlak, Csörötnek - Ökonapot tartottak a helyi általános iskolában, a gyerekek természetismerettel és környezetvédelemmel ismerkedtek. A tanév során számos programot valósítanak meg ennek a jegyében.

Bajdó Bettina

A Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolája első alkalommal és hagyományteremtő céllal szervezte meg Ökonapját, melyen a SZEOB Micimackó és Csillagvirág Tagóvoda óvodásai is részt vettek.

Tóthné Köncz Valéria tagintézmény-vezető köszöntőjében elmondta, hogy az iskola különösen nagy hangsúlyt helyez a tanulók környezeti nevelésére, és a több évtizedes természetismereti és környezetvédelmi oktató-nevelő munkának szép eredményei vannak. A tanév során számos programot valósítanak meg a környezetvédelem jegyében, a projektnapon újabb nagy lépést tesznek környezetük védelme érdekében. Az intézményben szervezett keretek között elindul a szelektív hulladékgyűjtő program.

A kézműves műhelyben hulladékból ötletes játékok készültek Akkir Zsuzsa tanító segítségével Fotó: Tóthné Köncz Valéria

Nyul Csaba, a helyi hulladékgyűjtő és hasznosító kft. munkatársa tájékoztatójában ismertette a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát, a megelőzés, a környezetbarát technikák, valamint az újrahasznosítás fontosságát. Az ismertető után a gyerekek és a meghívott vendégek facsemetéket ültettek el a tavasszal létrehozott Tündérkertben. Ezt követően terepszemlén vehettek részt a jelenlévők, ahol négy állomáson, interaktív módon mutatták be az iskola környezettudatos és értékmentő tevékenységét: az őshonos gyümölcsfákból álló kertet, a nemrég ismét művelés alá vont iskolakertet, a komposztálót és a palack-prést.

A diákok technikaórán, valamint a délutáni foglalkozásokon elsajátíthatják gyakorlatban is a kerti munkálatokat és a biozöldség-termesztés alapjait. Kézműves foglalkozás várta a kisebbeket, amelyen a tanulók a tanítók segédletével háztartási hulladékokból ötletes játékokat (robotot, űrjárművet, autót, állatfigurákat) és titkos ügynök ládikákat készítettek.

A felső tagozatos tanulók a Kalandra fel! oktatócsomag feladatait dolgozták fel változatos munkaformában az osztályfőnökök irányításával. A témanapot az Őrség természeti kincsei című előadás zárta a csörötneki Művelődési Házban, ahol dr. Jandrasits László, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa mutatta be a tájegység egyedülálló flóra- és faunavilágát csodálatos fotókkal illusztrálva.

A program egyébként a helyi hulladékkezelő kft. és Bauer Arnold ügyvezető igazgató támogatásával valósult meg.

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre. Nem ez az egyetlen program, melyet szerveznek ennek a jegyében. Részt vettek már szemétszedési akcióban, s környezetvédelmi vetélkedőt is tartottak nemrég. Sőt iskolai konyhakertet is létrehoztak a diákok. Az iskola pályázatot nyújtott be az Ökoiskola cím elnyerésére, ennek elbírálása a napokban történik meg.

Facsemetéket is ültettek együtt a Tündérkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!