Multidéző

2015.08.25. 08:10

Ezt írtuk 25 évvel ezelőtt - Ad az új adó

Nemrég hírül adtuk, hogy kísérleti jelleggel sugároz a hegyhátsáli televíziós adó. A napokban megszűnik a kísérleti jelleg, üzemszerűen ad az adó.

Kozma Gábor

Az Őrségben már több helyről jelezték, hogy kifogástalan a vétel. A színes televíziókon is. Nagy szó ez, mert e tájékon mindeddig többnyire csak a „szellemek” uralták a képernyőt. Dacára a költséges átjátszónak, a vételt javító erőfeszítésnek. Persze, most is lehetnek majd olyan helyek (völgyek, takart térségek), ahol nem lesz jobb a kép – de erről csak a mérések után nyilatkozhatnak a szakemberek. Egy biztos: a hegyhátsáli állomás feladata az MTV első és második programjának továbbítása. A jelek szerint ezt kiválóan teszi.

Képünkön a hegyhátsáli adóépület

Más kérdés, hogy kihasználatlannak tűnik ez a monstrum. Ha arra gondolunk, hogy ugyancsak az Őrségben nehéz venni a magyar rádiók műsorát – a Kossuth például este be sem fogható – akkor óhatatlanul felmerül: ez a tévéadó más funkciót is elláthatna.

Vagyis erősíthetné a magyar rádióadók műsorát, köztük a Danubiusét. Rövidesen feloldják a frekvenciamoratóriumot, vagy tévéműsorok létrehozását. Nem elég a jó stúdió és szerkesztőség – döntő lehet a versenyben a kiváló sugárzás, a nagyobb területet átfogó adás. Nos, Hegyhátsál szerepe e tekintetben értékelődhet majd fel. Mivel tudjuk, a távközlés is üzlet, logikusnak tűnne az adón lévő „helyek” bérbeadása. E lehetőséget nem is zárja ki az üzemeltető. Egyelőre elégedjünk meg a két programmal, ez is nagy előrelépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!