Multidéző

2016.03.30. 10:26

Egykor és most: Amikor külön bejárat volt az épületen

Szombathely - Két kép, két korszak, egy beállás: ugyanarról a helyről fotóztuk le közel száz év távlatából a Szily János utca 18-20. szám alatt található épületeket.

Kelemen Attila

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár archív felvétele és a napjainkban készített fotó között a legnagyobb különbség a közelebbi épületen keresendő: egy külön bejáratot befalaztak, illetve ablakká alakítottak át. Egyébiránt az utca páros oldalának közepe a legegységesebb szakasz. Az 1820 körül épült házak L alakú beépítésűek. Homlokzataik részletképzése alig tér el. A földszinti homlokzatokat az egyenes záródású ablakok feletti félköríves vakárkádok díszítik, a pillérek vízszintesen hornyozottak. A klasszicista homlokzatok harmonikussá teszik az utcaképet. A képen balra lévő ház kapualjában befalazott márványtábla van 1827-es évszámú kronosztikonos felirattal. Ez az épület is kanonoki lakás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!