Multidéző

2016.03.08. 17:23

Egykor és most: Amikor park vette körül a Szily-szobrot

Szombathely - A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár gyűjteményében lévő - múlt század eleji - archív fotón az Eölbei-ház latható.

Kelemen Attila

Építtetőjéről, Eölbei János kanonokról kapta a nevét; a XVIII. század végén, barokk stílusban épült Hefele Menyhért tervei alapján. A kivitelező Anreith J. György volt. Minden szobrászati és ornamentális elem nélkül kialakított homlokzata remek példája Hefele erős fény-árnyék hatásra épült művészetének. A szomszéd épületehez egy háromtengelyes, vak-architektúrával díszített kerítésfallal csatlakozik. A barokk palotákra jellemző téralakítás és alaprajzi elrendezés szerint a kapu feletti háromablakos nagyterem az épület legdíszesebb helyisége. Az épületet 1955-ben, majd az 1970-es években újították fel. Eredetileg a vasvár-szombathelyi székeskáptalan mindenkori prépostjának lakhelyéül szolgált 1945-ig. Ezután 1968-ig zeneiskolaként használták, ma múzeum található benne. Előtte Szily János bronzszobra áll, amelyet Tóth István készített. E remekművet sokáig kerítés határolta, park vette körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!