Multidéző

2016.08.09. 18:20

Volt egyszer egy téglagyár

Szombathely - A szombathelyi téglagyárban szombaton és vasárnap is dolgoztak, hogy zavartalan lehessen a vevők kiszolgálása - írja a Vas Népe 1986-os augusztusi száma. Mi lett a vasi téglagyár sorsa? Alább kiderül.

Vas Népe

Bár Horváth József gyárvezető szerint nincs már sorban állás itt sem, aki ma befizet a Tüzépnél, az holnap már viheti is az árut, de azért a szombathelyi tégla most is kelendő. Az első félévben 353 ezer darabbal többet adtak el, mint a múlt év első hat hónapjában, s várhatóan az idén is legyártják a gyárban a tavalyi 7,5 millió kisméretű téglának megfelelő mennyiséget.

A gyár jelenleg B 30-as, 3,9-es kis méretűnek megfelelő téglát gyárt, amely hőtakarékos vakolattal a hőtechnikai követelményeknek megfelel. Igény esetén lehetőség nyílik az üzemben kettős méretű, kicsi és magasított tégla gyártására is.

Bár a gyártáshoz az agyagot a távoli gyöngyöshermáni kavicsbányából nyerik és szállítják, s az önálló eredmény- és költséggazdálkodással termelő gyárnak az alapanyag-szállítási költségeket is ki kell gazdálkodnia, biztató eredményeket hozott az első félév. Ez részben annak köszönhető, hogy jelentősen megnőtt az első osztályú tégla részaránya, az építtetők elégedettek a szombathelyi tégla minőségével.

Szabad szárítóban szárad és vár égetésre sok százezernyi nyerstégla. Szalag vitte az adagolóba a hermáni kavicsbányából szállított anyagot  Fotó: VN-archívum

Az elmúlt években szinte forrón, a kemencéből vitték a téglát a vevők, s hajnaltól vártak sorukra, ma viszont már kulturáltabban szolgálhatja ki ügyfeleit a gyár. Saját, 5 tonnás IFA tehergépkocsijával szállítást is vállal. A vállalat ösztönzi az egységcsomagos rakodás bevezetését, rövidesen mód nyílik a rakodás gépesítésére is.

A gyárban a közelmúltban sokat változtak a szociális körülmények. Három és fél millió forintért öltözőt, fürdőt magában foglaló szociális épületet emeltek, amelyben az üzem fürdő nélküli szolgálati lakásaiban élőknek is lehetőségük van a tisztálkodásra. A téglagyártás még mindig a hagyományos, nehéz fizikai munkát igénylő módszerrel történik, de a vállalat fejlesztési tervében szerepel a munkafeltételek javítása. Az üzembe a nehéz munkafeltételek mellett is mintegy 130-140 ezer kis méretűnek megfelelő nyerstégla és 65-70 ezer kis méretűt kitevő égetett B 30-as tégla készült a szombat-vasárnapi pótműszakban.

Szombathely (ka) - Legutóbbi felhívásunkra Ódor Zsuzsanna egy 1937-es képeslap képét küldte el szerkesztőségünkbe. A fotón a Széll Kálmán utca nyugati fele, illetve a Vörösmarty utca kereszteződése látható. Ezt hasonlítjuk most össze egy napjainkban készített felvétellel. A képek bal oldalán a Magyar Nemzeti Bank többszintes neobarokk épülete látható. Az oktogon szerkezetű kereszteződés köré 1890-től 1910-ig építettek késő eklektikus bérpalotákat - mint ahogy az a jobb oldalon is látható. A századforduló szombathelyi építészetének legértékesebb együttesét hozták ezzel létre. Az utca nyugati végében (a fotók közepén) található a Kovács Szálló, amely szintén ez idő tájt épült, 1915-ben nyitotta meg kapuit. Míg a régi felvételen büszkén kimagaslik az akkor még alacsonyabb házak gyűrűjéből, ma már nemcsak a mérete, de az elhanyagoltsága miatt is elvész a háttérben.

Az adófizető polgárok pénzéből épült az APEH-székház?  Fotó: VN-archívum

De valóban csak az APEH költözik ebbe a - külső homlokzatát tekintve - csodapalotába? Megnyugodhatunk: nem. A 11 ezer 800 négyzetméteres háznak csak egyik társbérlője lesz az APEH. Itt székel majd az Iparcikk Vállalat, a Hungária Biztosító, a Jáki Takarékszövetkezet, a Garancia Biztosító Rt. és a város három pontjáról ide költöző APEH.

Az impozáns, utcaképbe jól illeszkedő épületet Heckenast János tervezte. A ház 350 millió forintba került, ebből az APEH 130 millió forint beugrót fizetett, és a többiek az igényelt épületrész arányában finanszírozták az építkezést. A tervezőnek nem volt könnyű dolga, mert az egyes albérlők külön bejáratú, önálló lakrészt kértek.

A bevezetőben említett aggodalomra tehát nincs okunk, mert egy utca- és városképbe harmonikusan illeszkedő épülettel gazdagodik Szombathely. Szeptembertől, ahogy elkészülnek az önálló lakrészek , az év végéig folyamatosan költöznek majd be a lakók .







Címkék#múltidő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!