Multidéző

2016.09.13. 15:50

Múltidéző - Műemlék épületeink sorsa

Szombathely - Ki ne tudná: nagyon sok szép, értékes, hangulatos műemléki épületet pusztított el a II. világháború. Főleg a sorozatos bombázásokkal római, gótikus, barokk, copf, klasszicista és más művészettörténeti korok remekei váltak a földdel egyenlővé. Hogy miként sikerült több épületet is megmenteni, arról így cikkezett a Vas Népe 30 évvel ezelőtt.

Kelemen Attila

Szerencsére főleg az utóbbi másfél évtizedben zömmel megszépültek, és nagy örömmel nézegetjük, dédelgetjük őket, mint közös értékeinket.

A megyeszékhely területén 78 műemlékileg védett építmény, és egy műemléki jelentőségű terület van. Az évszázad végéig újabbakat vonnak védelem alá, s akkorra várhatóan 100-110 ilyen építménnyel számolhatunk. A város tanácsa és végrehajtó bizottsága mindig a jelentőségének megfelelő figyelmet szentelte ezeknek az épületeknek, kiváltva ezzel a lakosság és az ide látogató külföldi szakemberek elismerését is. a végrehajtó bizottság a múlt héten tartott ülésén a nap rendjére tűzte a műemlékvédelem helyzetét, s arra meghívta az Országos Műemléki Felügyelőség, a Hazafias Népfront és a megyei tanács érdekelt vezetőit is.

Szépen felújított műemléki epületek a vasi megyeszékhely Fő terén - Archív felvételünk harminc éve készült Fotó: VN-archív

Bár a városnak nincs külön műemlékvédelmi terve, a munka leginkább a lakóházfelújításokkal együtt szervezetten halad. Így azt is megállapíthatta a végrehajtó bizottság, hogy a város műemlék állományának állapota lényegében megfelelő. De tennivaló mindig van - és lesz - akár állami, személyi, egyházi tulajdonban levő épületről vagy egyéb védett objektumról legyen is szó.

Az állami tulajdonban levők helyreállítási költségeit a lakóházfelújítási keretből fedezik, s ennek munkálatait az IKV már korábban, és hosszútávú feladatként meghatározta. A vb úgy találta: az IKV műemlékhelyreállítási munkája megfelelő, sőt egyre színvonalasabb, noha néhány gond nehezíti a munkát. Például: a szakhatósági előírások betartása és a munkaigényesebb technológiák miatt a kivitelezés költsége lakásonként 200-300 ezer forinttal drágább a nem műemléki lakások felújításánál. A rendelkezésre álló pénzkeretből nem fizethetők az épületen kívüli kutatások (ásatások), nem fizethető a finom tereprendezés, a parkosítás, a környezetrendezés. További gond, hogy a műemlékhelyreállítás - ami a belső terek egységére és egyéb értékeire is kiterjed - kb. 30 százaléknyi lakáspótlást igényel. A műemléki szempontból helyreállított lakások alapterülete általában nagyobb lesz az eredetinél, s a korszerűsítéssel komfortfokozatuk is megváltozik, ez a lakbérek jelentős emelkedésével jár, és a bérlők számára hátrányos.

A következő években az IKV 10 védett épületből 27 lakás teljeskörű felújítását vette tervbe. Az előzetes megállapodás alapján a Hollán Ernő utca 10-12. - volt Sörház - toldalékából kitelepítik az üdítőital palackozót, míg az Aréna út 8. udvari szárnya rendeltetése, s általa a felújítása sem tisztázódott. Valószínű, hogy városrendezési okokból a négysávos Thököly út továbbvezetése érdekében le kell bontani a Vorosilov út 4. szám alatti épületet.

A személyi tulajdonban levő városi műemlékjellegű lakóépületek állaga az elmúlt években tovább romlott. Az ok: magasak az építőipari árak, s elöregedtek az épületek lakói. Állami támogatással az idén a Kossuth Lajos út 25. alatti ház, később várhatóan újabb házak újulhatnak meg, ha a tulajdonosok is vállalják a rájuk eső anyagi hozzájárulást.

Az egyházi tulajdonban levő épületek közül a legjelentősebbeket még 1979 előtt helyreállították. (Székesegyház, püspöki palota stb.) Az utóbbi években fejeződött be a Tolbuhin úti volt Domonkos templom és az evangélikus templom tető és homlokzatjavítása. Az egyházak törekvésének eredményeként műemléképületeik külsőleg rendben vannak. 1990-ig csak a Várköz út 1. (papi otthon) homlokzatának felújítása van tervben. Míg az épületkülsők tatarozása rendben folyik, a belső restaurálásuk nem mindenütt megoldott. Függő helyzetben van az Alkotmány utca 1. (volt szeminárium) könyvtára, kápolnája és Dorfmeister-freskós termének restaurálása. Ígéretesen alakul viszont a püspöki palotában levő Sala-terrena restaurálásának előkészítése. Elkészülte után a terem az idegenforgalom számára megnyitható lesz.

Az úgynevezett egyéb védett objektumok állaga és azok használata is megfelelő. A legutóbbi tervidőszakban felújították a zarkaházi kastélyt, a Schmidt Múzeumot, rendbe tették az Isis-szentély és a képtár környékét. A mostani tervidőszakban a római korú emlékek közül tovább folytatódik a Járdányi Paulovics István Romkert kiépítése. Ideiglenes védelmet kap a Hollán Ernő út 8. (volt püspöki palota) udvarán megtalált római városkapu. Elkezdődik az Isis szentély tömbjének rendezése.

A középkori emlékek közül a volt Ferences kolostor helyreállítására az Országos Műemléki Felügyelőség kutatási programot készít.

Az újkori emlékek közül folytatódik az Alkotmány utca 1. (Hámán Kató Kollégium) felújítása. A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága előkészíti az Alkotmány utca 2. (Forradalmi Múzeum) homlokzat-felújítását, a megyei tanács a székházában belső korszerűsítést végez, a város tanácsa felújítja a kezelésében levő Úttörőházat (Bagolyvár).

A bezárt temetőket kegyeleti parkká alakítja át a temetkezési vállalat. A népi műemlékek megőrzéséért a megyei és a városi tanács, valamint az OMF közötti megállapodás szerint folytatni kell a Falumúzeum építését. A tennivalókkal kapcsolatosan a tanács végrehajtó bizottsága határozatokat fogadott el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!