Vas Népe régen

2017.12.09. 13:30

Három hónapos kor után már csak a csípőficamok hetvenöt-nyolcvan százaléka gyógyítható

Megyénkben régóta általános az újszülöttek és a csecsemők mozgásszervi szűrővizsgálata. A csípők fejlődésének nyomon követésére a nyolcvanas évek végéig a klinikai vizsgálat mellett csak a röntgent használták. Olykor előfordult, hogy a röntgenezés előtt kiegészítő vizsgálatra volt szükség. 1987-től viszont javult a helyzet. Így írt erről a Vas Népe.

VN

Szűrővizsgálat az új módszerrel

A hagyományos vizsgálattal bizonyos finom eltérések nem mutathatók ki, ezek az esetek „némák” maradnak. A csípővizsgálatot a gyermek négy-hat hetes és három hónapos korában végzik el, ez az az időszak, amikor a kezelés, a gyógyítás a legjobb eredménnyel elvégezhető. S éppen ezt a legértékesebb időt veszítik el akkor, ha a gyerekről csak később derül ki a baj. A statisztikai adatok jól mutatják, a késés mit jelent. Míg három hónapos kor után már csak a csípőficamok hetvenöt-nyolcvan százaléka gyógyítható meg tökéletesen, addig féléves koruk után már csak alig több mint ötven százalékuk.

Szűrővizsgálat az új módszerrel

Sok idő telt el, míg az orvoslásban használt technikai eszközök közül megtalálták azt, amely segíthet az ortopéd szakorvosoknak. Habár különböző orvosi szakágazatokban már körülbelül tizenöt éve alkalmazzák az ultrahangvizsgálatot, a gyermekcsípők fejletlenségének kiderítésére csak a hetvenes évek végétől használják. Tőlünk nem messze, az ausztriai Stolzalpén kezdett ilyen vizsgálatot Graf docens, és 1981-ben írta le a módszerét, amelyet a világ számos országában átvettek tőle. A szombathelyi Markusovszky kórház főorvosa, dr. Szepesi János osztrák kollégájától tanulta meg az eljárást, amelyet elsőként használt hazánkban. Szombathelyen tavaly március óta ezerkétszáz csecsemőt vizsgáltak az ultrahangkészülékkel. Azzal a készülékkel, amelyet Vas megye üzemeinek, intézményeinek segítségével vásároltak a kórháznak.

Dr. Szabó Edit ortopéd szakorvos munka közben 1987 novemberében Fotók: VN-archív

A módszer továbbra sem teszi fölöslegessé a hagyományos szűrővizsgálatot. Jelenleg azokat a gyerekeket nézik meg ultrahanggal is, akiknek a családjában volt csípőficamos, akik farfekvéssel születtek, és akiknél a hagyományos vizsgálattal valamilyen eltérést állapítottak meg. Az ultrahangvizsgálat ártalmatlan, az orvos számára megbízható képet ad nemcsak a csontokról, hanem a porcokról (a pár hónapos gyermekcsípő még nagyrészt porcos felépítésű) és az ízületek szalagos részeiről is. A vizsgálat többször megismételhető, segítségével a kezelés idejét megrövidíthetik, hiszen a szakorvos pontosan nyomon követheti a csípő alakulását.

A Szombathelyen bevezetett ultrahang-készülékes csípőszűrést több szakorvos szeretné alkalmazni az országban, s az érdeklődők az ortopédiai osztály orvosaitól tanulhatják meg az eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!