múltidéző

2020.01.09. 20:00

A legendás Brenner-villa története – Bezárták szombathelyi kaszinót

A magyarországi kaszinók közül 1999 végén több budapesti játékhelyet is bezártak, s a dunántúli régióban sem működött már 2000 elején sem a soproni, sem a szombathelyi kaszinó.

Vas Népe

Tél, csend, hó. Üres a szombathelyi kaszinó Fotó: VN-archív

1999 októberében jogerős bírói határozat alapján bezárták a szombathelyi kaszinót. Az 1993-ban megkötött konceszsziós szerződés szerint a magyarországi kaszinók közül a szombathelyi akár 2008-ig is működhetett volna. Ugyanis a Casino Szombathely Kft. eredetileg tíz évre szóló koncessziós jogot szerzett, melyet öt évvel meghosszabbítottak.

Szerződésszegés

A hosszú időre szóló koncessziós jogot azért kapták, mert mintegy félmilliárd forintért felújították a Brenner-villát. Csakhogy 1999. februárban a pénzügyminiszter felmondta a szerződést. Az ok: súlyos szerződésszegés, mert a kft. 1995-ös átalakulásánál a tulajdonos kérte ugyan, de nem kapta meg a pénzügyminiszter jóváhagyását. A Pénzügyminisztérium és a kft. jogi képviselője között több levélváltás is volt ebben a témában, majd a hazai kaszinózás történetében példátlan lépés történt: a szerződés egyoldalú felmondása. Néhány hónapos huzavona után 2000 januárjában úgy tűnt, hogy végleg bezárják a játékbarlangot.

Tél, csend, hó. Üres a szombathelyi kaszinó Fotó: VN-archív

Bár is volt

A kaszinót 1993. június 1-jén nyitották meg, s a játékterem mellett étterem és bár is várta a vendégeket. Az egyik országos gazdasági napilapban megjelent információ szerint 65 dolgozót foglalkoztattak a szórakozóhelyen, akiknek egytől egyig felmondtak. Ezután a zsetonleltár és a pénzügyi összesítők egyeztetésével bezárták a kaszinót, melynek forgalma – hozzáértők szerint – mindvégig közepes volt. A Brenner-villában 20 évvel ezelőtt őrző-védő emberek teljesítettek szolgálatot.

A nyugat-dunántúli szerencsevadászokra alaposan rájárt a rúd: a soproni játékterem engedélye is lejárt. Ezért a pénzügyminiszter már meghirdettette a koncessziót, a pályázat eredményét 2000 januárjában még nem hirdették ki.

Kapcsolódó cikkek:

[embed]https://www.vaol.hu/kiegeszito-rovat/megtettek-a-tetet-durva-allapotok-uralkodnak-a-90-es-evek-szombathelyi-kaszinojaban-fotoval-1690642/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/hirek/segitseget-ajanl-brenner-janos-a-leegett-kaszino-jovojerol-irt-szombathelynek-az-epitesz-1764686/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/hatszazmillios-teher-van-a-brenner-villan-az-epulet-magantulajdon-az-onkormanyzat-tehetetlen-2916811/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!