majd felmegyünk a hegyekbe

2018.01.08. 18:40

Pályáznak útra, kútra, a hegy villamosítására

Egyes vasi önkormányzatoknál már előkészítették a január 31-éig beadandó zártkerti pályázatot, máshol még gondolkodnak, mit hogyan lehetne. Kistelepülések polgármestereit kérdeztük, mit szeretnének megvalósítani.

Merklin Tímea

A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 10 millió forint. Vajon ez mire elég a falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösökben?

– A hegyre felvezető utat szeretnénk rendbe tenni és megoldani a villamosítást, mert 110 éves lesz a kápolnánk a hegytetőn, megérdemli a szeptemberre tervezett rendezvényünk, hogy addigra világítás is legyen – mondja Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj polgármestere.

– Még azzal sakkozgatunk, hogy mi fér bele a 10 millió forintba. Elhanyagolt területeket is szeretnénk felvásárolni, szőlőt, gyümölcsöst, rétet. Ezek most nadrágszíjtelkek, ha az önkormányzat tulajdonába kerülnek, összevonjuk, hogy egységes művelést lehessen megvalósítani. Két gondom van: az egyik, hogy a hegy levét sokan szeretik, de kevesen akarnak dolgozni. A másik, hogy van olyan terület, ahol hét-nyolc tulajdonos van, tisztázni kell az örökségi viszonyokat. Sokan meghaltak, nem „örököltették le” a földeket, meg kell találni a tulajdonosokat. Rengeteget levelezek, és sajnos sorban jönnek vissza a megkereső levelek, hogy a földhivatalban meghagyott címen már nem tartózkodik senki, gyakorlatilag nyomozni kell.

– Ez már a negyedik zártkerti pályázat, az első kivételével mindegyiken részt vettünk – halljuk Fukszberger Imrétől, Csehimindszent polgármesterétől. – A második kiíráskor, 2016-ban 10 millió forintot kaptunk, meg tudtunk venni 2,3 hektár földet pincével, őshonos gyümölcsfákat (cseresznyét, sárgabarackot) ültettünk, kitisztítottuk a területet, életre keltettük, megmetszettük a szőlőt. A harmadik kiíráson, 2017-ben elnyert 2,6 millió forintból tárolóedényeket vásárolunk, pincéket javítunk, április végéig kell megvalósítani. A mostani pályázat az infrastruktúrafejlesztést célozza, azért pályázunk, hogy lehetőségünk legyen az újonnan vásárolt zártkertre bevezetni a villanyt, ami marad, azt pedig útra költenénk. A Bükkföli-hegyen 25 pince van, megkerestem a tulajdonosokat. A villanyt mindenhol a pincéig visszük, onnan a gazdáknak a saját költségükön kell bevezetniük az épületb – ezt mindenki vállalja. A falufejlesztés nekünk turisztikai szempontból is fontos, hiszen Csehimindszent része a Mária-útvonalnak, a Mindszenty bíboros-emléktúrának és zarándoklatnak, amely 2017-ben már huszonegyedszer ment.

Útra, kútra szeretnének pályázni Vásárosmiskén, tudjuk meg Ivánkovics Ferenc polgármestertől.

– Kátyútlanítani, tömöríteni kellene azt az 1,2 kilométeres utat, ami a faluból kivezet, és felvisz a szőlőhegyre, a Púpos-hegyre. Ahol a Mária-út keresztezi a mi utunkat, ott nyomós kutat akarunk létesíteni, körülbelül húsz méter mélyen már lenne víz. A hegy lábánál a kápolnát négy éve újítottuk fel egyházi támogatással. Azon a részen a villany már megoldott.

Három irányból lehet megközelíteni a szőlőhegyet Bozsokon, Darabos Béla polgármester visszatérő károkról beszél: arról, hogy a rissz-rossz utakat hogyan mossa le a leömlő esővíz, nem győzik toldozni-foldozni, hengerezni.

– Rohonci szürke zúzalék lehengerezve: ez lenne a legolcsóbb megoldás, de akár komolyabb út is lehetne, még körül kell járni, hogy a megpályázható 10 millió forintba mi fér bele. A lakóövezeti utakra talán elég lenne. A szőlősgazdákkal már egyeztettünk, a közeljövőben fórumot tartunk, megkeressük a borászokat, hogy az anyagi forrás elég legyen. A teljes beruházás összefogással kivitelezhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!