Nap képe

2009.12.19. 11:33

Éjszakai műszakban a szombathelyi hóágyú

Idén is működik az emlékmű alatti szánkópályán a hóágyú. A szombat délelőtt kezdődött havazásnak köszönhetően a téli sportok szerelmesei már nemcsak a szánkódombon hódolhatnak a szenvedélyüknek.

Varga Nóra

Nincs nagyobb öröm annál télen, mint hóembert építeni, szánkózni, s csúszkálni a friss havon. Itt a téli szünidő, már üzemel a megyeszékhely hóágyúja.

Kipirult arcú, szánkózó kisgyermekek, termoszból teát szürcsölő szülők, hógolyózó fiatalok töltik szabadidejüket a szombathelyi emlékműnél kialakított ródlipályán. A héten hidegebbre fordult időjárásnak köszönhetőenújra hó borítja a szánkódombot.

A hőmérséklet a hóágyú üzemeltetéséhez a napokban ideális, ugyanis tartósan mínusz 4-5 Celsius-foknak, szélcsendnek kell lennie ahhoz, hogy a vízpermet hópehellyé fagyjon. 2002-ben vásárolta a berendezést Szombathely önkormányzata.

Azóta évente kétszer-háromszor, amikor az időjárás engedi, elindítják a hóágyút. Összesen mintegy 30-40 óra szükséges ahhoz, hogy a 200 méter hosszú és 35-40 méter széles domboldalt jó minőségű, szánkózható hóval borítsák be.

A munkálatokat végző szakembertől, Gerencsér Gábortól, a Szova Zrt. műhelyvezetőjétől megtudtuk, hogy az öt centiméteres hóréteg már elegendő ahhoz, hogy lehessen a pályán szánkózni. Mára azonban mintegy 10-15 centiméter vastagságú hó borítja a szombathelyi szánkópályát. Két-három naponta friss havat permeteznek a területre, hogy élmény legyen a csúszkálás. 

A meteorológusok jövő hét közepére felmelegedést ígérnek, de a szakemberek bíznak abban, hogy a plusz fokok ellenére a szünidő végéig kitart a hó, ugyanis a műhónak más az összetétele, mint az igazinak, s valamelyest  keményebb is. A  hidegnek köszönhetően éjjel-nappal üzemelhet a hóágyú. Szakemberek felügyelik a működését,  és három-négy óránként új pozícióba helyezik a szerkezetet, hogy a ródlipályán mindenhol egyenletes legyen a hófelület.

Péntek éjszakai felvételeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!