Nap képe

2010.01.23. 22:13

Magyar Sajtófotó 2010

Roma gyász című sorozatával Szandelszky Béla, az Associated Press fotóriportere érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját a 28. alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton.

MTI


Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Kovács Tamás (MTI) kapta Massa-baleset című képéért, a második díjjal Darnay Katalint (Világgazdaság), a harmadik díjjal pedig - megosztva - Koszticsák Szilárdot (MTI) és Máté Pétert (Magyar Nemzet) jutalmazták. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság munkatársa nyerte el. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotósa részesült Ítélet a lincselés ügyében című fotójáért.

 Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Árvaház Havadtőn című munkájáért Sopronyi Gyula szabadúszó fotóriporternek ítélték, aki a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is megkapta.

 Képriport sorozat kategóriában az első Sopronyi Gyula (szabadúszó) A D-nap című munkája lett, a második Kocsis Zoltán (Népszabadság), a harmadik pedig - szintén megosztva - Kálló Péter (Metropol) és Szandelszky Béla (AP).

 Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között Fazekas István (HVG) Három cukorral című fotóját ítélték a legjobbnak, második díjjal két képet, Koszticsák Szilárd (MTI) és Németh András Péter (Szabad Föld) egy-egy alkotását is jutalmazta a zsűri, a harmadik Kurucz Árpád (Népszabadság) lett. Az emberábrázolás-portré sorozatoknál kategóriadíjat nem osztottak ki, Kollányi Péter (MTI) dicsérő oklevélben részesült.

 A bulvár-humor-zsáner kategóriát ebben az évben Huszti István (index.hu) nyerte Svéd szurkolók a magyar-svéd vb-selejtezőn című munkájával, Lakatos Péter Zoltán (szabadfoglalkozású) és Illyés Tibor (MTI) előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!