Nap képe

2010.02.13. 14:41

Sérült az Endeavour, de nincs ok az aggodalomra

Nem adnak okot az aggodalomra az Endeavour burkolatán keletkezett sérülések, amelyeket az űrhajósok észleltek az űrrepülőgép hétfői indítása után - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA pénteken.

MTI/AP

LeRoy Cain, a NASA egyik képviselője két napja közölte, hogy a pilótafülke ablakánál levált egy kerámiabetét, és a hőszigetelő pajzson egy repedés látható. Ez utóbbi sérülést még a felbocsátás előtt észrevették, s megjavították, de ismét megjelent a burkolaton.  

A NASA mérnökei a tüzetes vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az Endeavour hőcsempéin keresztül nem áramolhat be az űrsikló belsejébe forró levegő a visszatéréskor, amikor az belép a Föld sűrű légkörébe.

 

 

A Columbia űrrepülőgép katasztrófáját egy hőszigetelőhab-darab leválása okozta 2003-ban. A külső üzemanyagtartályról levált habdarab rést ütött a külső burkolaton, amelyen keresztül olyannyira forró levegő került a belső térbe, hogy az űrrepülőgép szétrobbant, hét asztronauta halálát okozva.

A NASA a katasztrófát követően új biztonsági intézkedéseket léptetett életbe, és ezek értelmében, ha az indításkor veszélyesnek ítélt sérülések keletkeznek, az űrhajósoknak a visszatérés előtt ki kell javítaniuk azokat. A NASA döntése szerint erre most nincs szükség.

Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!