Nap képe

2016.02.05. 17:01

Ilyen még nem volt Magyarországon – gyöngyházfényű felhők Vas megye felett

Egyházasrádóc – Rendkívüli időjárási jelenség mutatkozott Vas megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat úgy tudja, ilyen még nem volt látható Magyarországról.

Bakos Ágnes

Ezek az első hazai fotók gyöngyházfényű felhőkről – ezzel az aláírással tette közzé Hérincs Dávid egyházasrádóci észlelő képeit az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Részletes szakmai magyarázat is tartozik a képekhez: ezek az úgynevezett poláris sztratoszférikus, gyöngyházfényű felhők, amelyek a sztratoszféra alsó részén, 15-20 kilométer magasan, mínusz 78 °C alatti hőmérséklet mellett jönnek létre.

Fotó: Hérincs Dávid észlelő

A jelenség szürkület idején látványos, amikor a nagy magasságnak köszönhetően még közvetlen napfény éri a felhőzetet. Apró jégkristályokon látható ilyenkor a fényelhajlás. Az ilyen jelenség kialakulásához alkalmas feltételek általában csak a sarkvidékek környékén teljesülnek. Európában leginkább Skandináviában, Izlandon, Skóciában fordulnak elő gyöngyházfényű felhők – ezért rendkívüli a február 1-jei vasi megfigyelés.

A sztratoszférikus felhőket kiemelt tudományos érdeklődés övezi, mivel megjelenésük szorosan összefügg a sztratoszférában lejátszódó dinamikai és levegőkémiai folyamatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!